Islámská fronta (Sýrie)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Islámská fronta
الجبهة الإسلامية
(al-Džabhat al-ʾIslamíja)
Účast na Občanské válce v Sýrii
Logo Islámské fronty
Logo Islámské fronty
Mapa aktuálního rozložení vojenských sil v Iráku, Sýrii a Libanonu (zelená barva – území pod kontrolou sil Syrské opozice).
Mapa aktuálního rozložení vojenských sil v Iráku, Sýrii a Libanonu (zelená barva – území pod kontrolou sil Syrské opozice).
Základní info
Aktivní22. listopadu 20132015
TransformaceAhrár aš-ŠámAhrár aš-Šám Ahrár aš-Šám
Džajš al-IslámDžajš al-Islám Džajš al-Islám
Ansar aš-ŠámAnsar aš-Šám Ansar aš-Šám
Operační
území
SýrieSýrie Sýrie
Ideologiesunnitský islamismus
saláfistický džihádismus
VelitelAhmed Abú Issa
Zahran Alloush
Hassan Abboud
Abul-Abbas al-Shami
ZákladnySýrie Damašek, Sýrie (velitelství)
Síla40 000–70 000 mužů
Spojencisyrská opozice Syrská revoluční fronta
Džajš al-Mudžáhidín Armáda mudžáhidů
Islámský svaz Ajnad al-Šám
An-NusráAn-Nusrá An-Nusrá
Lidové obranné jednotky
OponentiSýrieSýrie Sýrie
ší'itské milice Islámský státIslámský stát Islámský stát
Konflikty/bojeObčanská válka v Sýrii (od 2011)

Islámská fronta (arabsky الجبهة الإسلامية‎, al-Džabhat al-ʾIslamíja) byla povstalecká islámská organizace, účastnící se Občanské války v Sýrii v rámci Syrské opozice. Vznikla 22. listopadu 2013 sloučením sedmi samostatných skupin. Organizace zastřešovala různé islamistické skupiny, ale v průběhu roku 2015 se zcela rozpadla a některé její větší skupiny se opět osamostatnily.

Založení IF v roce 2013

Islámská fronta odmítala západní pojetí zastupitelské demokracie a sekularismu, jejím cílem bylo vytvoření islamistického státu a uplatňování islámského práva šaría pod vedením poradního sboru Majlis Aš-Šúry.

Islámská fronta vedla ozbrojený boj proti syrskému režimu Bašára al-Asada, ale i proti radikálnímu Islámskému státu, přestože obě organizace měly obdobné cíle.

Vlajka organizace
Válečná vlajka

V červenci 2015 jedna z podřízených organizací Islámské fronty zvaná Džajš al-Islám (Islámská armáda) dala o sobě vědět hromadnou popravou 18 bojovníků konkurenčního Islámského státu.[1] Tou dobou však již byla organizace Islámské fronty nefunkční a byla popisována jako prakticky zaniklá. Její podřízené organizace Ahrár aš-Šám a Džajš al-Islám začaly působit jako samostatné entity a některé menší (Liwa al-Haqq, brigáda Suqour al-Šám a Kurdská Islámská fronta) byly zcela absorbovány do první z nich.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. zahranicni.eurozpravy.cz [online]. [cit. 2015-07-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-07-02. 

Související články[editovat | editovat zdroj]