Inzulinový index

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Inzulinový index slouží k určení inzulinové odpovědi těla na různé druhy potravin. Tento index je velmi podobný glykemickému indexu, avšak nespoléhá se pouze na hodnocení vhodnosti dané potraviny podle zvýšení glykemie. Inzulinový index je založen na sledování množství vyloučeného inzulinu v reakci na konzumaci různých potravin. Inzulinový index je vhodný především při hodnocení potravin obsahujících vysoký podíl bílkovin (⇒ téměř nulový glykemický index) a jiných potravin, způsobujících nepřiměřenou reakci sekrece inzulinu v poměru k jejich sacharidovému zatížení.

Vědecká skupina okolo Suzanne H.A. Holtové z Austrálie publikovala zprávu,[1] v níž se zmiňuje o tom, že zatímco většina potravin má glykemický a inzulinový index vysoce korelované,[2] tučné pekařské výrobky, zejména z rafinovaných surovin, a potraviny obsahující bílkoviny potřebují na své pokrytí nepoměrně vyšší množství inzulinu vzhledem k tomu, kolik obsahují sacharidů. Inzulinový index by dle nich mohl pomoci k dietním opatřením v prevenci diabetu mellitu II. typu a hyperlipidemie.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku insulin index na anglické Wikipedii.

  1. An insulin index of foods: the insulin demand generated by 1000-kJ portions of common foods [online]. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 66, Issue 5, November 1997 [cit. 2021-08-14]. Dostupné online. 
  2. M.D, Gabriel Cousens. There Is a Cure for Diabetes: The Tree of Life 21-Day+ Program. [s.l.]: North Atlantic Books 365 s. Dostupné online. ISBN 978-1-55643-974-2. (anglicky) Google-Books-ID: 2aTatu9P_XwC. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]