Lokální nakupování

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Invasivore)

Lokální nakupování je moderní trend nakupování potravin, produktů a výrobků přímo od prvovýrobců. Zákazníci tak nenakupují zboží v supermarketech nebo jiných běžných obchodech, ale přímo od rolníků, pěstitelů a chovatelů, a to přímo na statcích nebo ve většině nákupů na takzvaných „farmářských trzích“.

Aspekty[editovat | editovat zdroj]

Tento způsob nakupování je ekologický, šetrný k přírodě a podporuje lokální ekonomiku. Opakem je alokace výrobních prostředků a aktiv v rámci globalizace, kdy části jednoho výrobku mohou pocházet z různých zemí vzdálených od sebe i tisíce kilometrů; cílem je minimalizace nákladů (mezi ně se dají počítat i legislativní omezení platící v různých zemích různě). Nezřídka je průvodním jevem exploatace dělníků z rozvojových zemí, dětská práce, práce za nedostatečnou (nedůstojnou) mzdu a často v podmínkách porušujících normy; a v místě odbytiště záplava levného zboží, kterému cílová destinace nemohla cenově konkurovat a zanikali tak místní obchodníci a výrobci.[zdroj?]

Druhým aspektem je levná energie, zejména relativně nízké náklady na pohonné hmoty (jmenovitě ropu). Výrobky (a jejich části) tak mohou být převáženy tisíce kilometrů, přestože by se daly vyrobit v místě odbytiště (byť dráž). V blízké budoucnosti[zdroj?] toto nemusí být splněno (podle teorie ropného zlomu).

Převážná většina států je schopna zajistit potravu z domácí produkce.[1]

Lokální nakupování v Česku[editovat | editovat zdroj]

V Česku je mnoho rolníků, kteří prodávají své produkty přímo. Např. v roce 2023 bylo registrováno téměř 800 prodejců syrového mléka ze dvora.[2]

Zároveň také vznikají ve větších městech tržiště, kde se organizují pravidelně „farmářské trhy“. Na farmářských trzích ale může prodávat farmářem pověřený prodejce, podíl potravin regionálního původu je alespoň 50 %, podíl dovezeného potravinářského zboží může být až 10 %.[3] Jedná se tedy o převážně, nikoliv výhradně lokální nakupování.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Leiden University. Is it possible for countries to produce all their food nationally?. phys.org [online]. 2023-03-07 [cit. 2023-04-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Prodejci syrového mléka [online]. Státní veterinární správa [cit. 2023-04-25]. Dostupné online. 
  3. Kodex farmářských trhů [online]. Asociace farmářských tržišť [cit. 2023-04-25]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]