Institut výtvarné fotografie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Institut výtvarné fotografie je bývalá neuniverzitní škola tvůrčí fotografie, která fungovala mezi roky 1971-1990 při Svazu českých fotografů. V průběhu let se stal nejvyšším stupněm systému vzdělávání fotoamatérů. V roce 1990 se IVF začlenil pod filozoficko-přírodovědeckou fakultu Slezské univerzity v Opavě pod současným názvem Institut tvůrčí fotografie.

Historie IVF[editovat | editovat zdroj]

IVF byl založen z iniciativy Karla O. Hrubého v roce 1971 v Brně jako centrum korespondenčního vzdělávání vyspělých fotoamatérů. Kromě toho, že studenti zasílali pedagogům své práce k hodnocení, uplatňovaly se také osobní konzultace. Cílem studia nebylo získání akademického titulu.

Na IVF učil mimo jiné prof. Vladimír Birgus, doc. Aleš Kuneš, prof. Ján Šmok nebo doc. Václav Zykmund.

Přechod IVF pod Slezskou univerzitu[editovat | editovat zdroj]

V roce 1990 využil tehdejší vedoucí IVF Vladimír Birgus možnosti začlenit Institut pod nově vzniklou Slezskou univerzitu v Opavě. Na konkurenční škole - pražské FAMU v té době došlo ke zrušení distanční formy studia, takže pro mnoho fotografů, kteří si z různých důvodů nemohli dovolit navštěvovat denní studium, se nově vzniklý Institut tvůrčí fotografie stal jedinou školou, kde mohli získat bakalářský a později i magisterský titul v oboru fotografie.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]