Institut pro politiku a společnost

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Institut pro politiku a společnost
Vznik2014
Typnevládní nezisková organizace
Právní formaspolek
SídloPraha, Česko
PůsobnostČesko
Úřední jazykčeština
Výkonná ředitelkaŠárka Shoup
Oficiální webwww.politikaspolecnost.cz
Datová schránkan9t8zyd
IČO22768670 (VR)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Institut pro politiku a společnost (anglicky Institute for Politics and Society) je think tank spjatý s hnutím ANO 2011.[pozn. 1] Organizace vznikla v roce 2014 a sídlí v Praze. Institut pro politiku a společnost je součástí ELFu (European Liberal Forum), se kterým spolupracuje na řadě aktivit.[1] Předsedou správní rady je Jan Macháček, dalšími členy rady jsou Karel Havlíček, Jaroslav Bžoch, Edvard Outrata a Martin Hlaváček.

Aktivity[editovat | editovat zdroj]

Institut pro politiku a společnost pořádá celou řadu veřejných akcí. Jedná se o veřejné debaty, rozhovory, semináře, kulaté pracovní stoly, pracovní snídaně nebo mezinárodní konference.[2] Výstupy z těchto akci jsou zpravidla veřejné a lze je dohledat na webových stránkách organizace. Institut rovněž pravidelně vydává analýzy na různá témata, které jsou volně přístupné. Zpracovává také rešerše a spolupracuje s externími analytiky.

Tematické zaměření[editovat | editovat zdroj]

Institut pro politiku a společnost se nezaměřuje pouze na jednu tematickou oblast. Svými aktivitami pokrývá celou řadu témat. Z tohoto pohledu se liší od ostatních think tanků v České republice. Organizace se zaměřuje na zahraniční a bezpečnostní politiku, migraci, obranu, evropské záležitosti, vzdělávání, digitalizaci,[2] ekonomiku, energetiku, urbanismus, otázky hodnot v politice (politické ideologie) nebo na lidská práva.[3] Primární oblastí zájmu jsou země Evropské unie a domácí politika.

Mezinárodní konference Výzvy pro transatlantické vztahy[editovat | editovat zdroj]

Výzvy pro transatlantické vztahy, 7. ročník, 14. října 2022

Mezinárodní konference Výzvy pro transatlantické vztahy se koná od roku 2016.[4] Konference je tematicky rozdělena do tří bloků, které se věnují spolupráci v ekonomické, politické a bezpečností dimenzi.[5] Akce se pravidelně účastní řada významných hostů. V minulosti na konferenci promluvili například představitelka Centra pro občanské svobody Oleksandra Matvijčuková, které bylo oceněno Nobelovou cenou za mír, viceprezidentka Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) Kira Rudyk, která patří mezi nejvlivnější ženy Ukrajiny, bývalý poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Mark Pfeifle, místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová a mnoho dalších předních politiků a renomovaných expertů.

Mezinárodní konference Digitální Česko[editovat | editovat zdroj]

Digitální Česko, 7. ročník, 12. května 2022

Digitalizace představuje pro Českou republiku zásadní příležitost, díky které se může posunout mezi nejrozvinutější státy světa. K dosažení tohoto cíle pomáhá již tradičně mezinárodní konference Digitální Česko, kterou pořádá Institut pro politiku a společnost společně se svými partnery od roku 2016.[6] Konference se koná ve dvoudenním formátu. První den je zpravidla zaměřen na digitalizaci v rámci České republiky a druhý den je věnován digitalizaci z evropského pohledu.[7] Konference se pravidelně účastní vrcholní politici, přední vědci, zástupci podnikatelského prostředí a řada dalších stakeholderů. Na konferenci vystoupily kupříkladu místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová a Margrethe Vestager, eurokomisařka Maria Gabriyel, běloruská opoziční politička Svjatlana Cichanouská, ale také členové vlády České republiky. Součástí konference bývá také doprovodná interaktivní výstava zaměřena na umělou inteligenci, roboty, virtuální realitu a další technologie.

Významní spolupracovníci Institutu pro politiku a společnost[editovat | editovat zdroj]

S Institutem pro politiku a společnost spolupracuje Dita Charanzová, Martina Dlabajová, Dan Ťok, Adriana Krnáčová, Cyril Svoboda nebo historik a politolog Jacques Rupnik.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Dle obchodního rejstříku je Institut pro politiku a společnost, z.s. spolek vzniklý přejmenováním občanského sdružení ANO 2011, o.s. vytvořený dle zápisu za účelem formulace a aplikace liberálně pravicových hodnot a idejí v českém i mezinárodním prostředí a podpora a rozvoj vitální občanské společnosti, která je založena na osobních a ekonomických svobodách jedince a zároveň i jeho zodpovědnostech. Je tvořena jedinci, kteří nespoléhají pouze na stát, ale jsou sami tvůrci vlastního života a společenství kolem nich, které se proto stává aktivním, solidárním, demokratickým a vzdělaným.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Member Organisations - European Liberal Forum. www.liberalforum.eu [online]. [cit. 2018-03-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-03-19. (anglicky) 
  2. a b REDAKCE. Dvacet dva tezí Digitálního Česka - Světchytře.cz. Světchytře.cz. 2018-02-08. Dostupné online [cit. 2018-03-19].  Archivováno 9. 3. 2018 na Wayback Machine.
  3. FAQ - Institut pro politiku a společnost. Institut pro politiku a společnost. Dostupné online [cit. 2018-03-19]. 
  4. Výzvy pro Evropu. Institut pro politiku a společnost [online]. [cit. 2023-09-19]. Dostupné online. 
  5. Výzvy pro transatlantické vztahy. Institut pro politiku a společnost [online]. [cit. 2023-09-19]. Dostupné online. 
  6. O konferenci – Digitální Česko. www.digitalni-cesko.eu [online]. [cit. 2023-09-19]. Dostupné online. 
  7. Program – Digitální Česko. www.digitalni-cesko.eu [online]. [cit. 2023-09-19]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]