Informační archiv ve Swiss Fort Knox

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Informační archiv ve Swiss Fort Knox ve Švýcarsku je úložiště digitálních dat, umístěné v bývalé vojenské pevnosti u Saanen nedaleko alpského resortu Gstaad,[1] a má umožnit budoucím generacím číst data, která byla vytvořena a uložena pomocí technologií výpočetní techniky, jež mezitím zastaraly. Obsah archivu byl sestaven evropskými vědci. Účelem je, aby byla uložená data po následujících 25 let bezpečně chráněna před známými možnostmi poškození, včetně jaderného výbuchuEMP. Projekt vytváření digitálního archivu probíhal 4 roky až do května 2010,[2] účastnilo se ho 16 významných knihoven v Evropě, výzkumných pracovišť, univerzit, technologických společností a archivy.

Účel archivu[editovat | editovat zdroj]

Důvodem pro vytvoření archivu je fakt, že čím rychleji se technologie vyvíjí, tím také rychleji sama stárne. Prakticky to znamená, že i dobře archivovaná a zabezpečená data nebude možno zpětně přečíst, protože budou chybět potřebné prostředky pro jejich čtení a dekódování jejich formátu. Tento projekt se zaměřuje na uchování informací a nástrojů pro přístup a čtení historických digitálních materiálů a zabránění vzniku digitální ztráty paměti do příštího století.[3]

Digitální archiv[4][5] obsahuje klíče od různých formátů dat, a jeho cílem je umožnit budoucím vědcům dekódování a přístup k datům uložených pomocí starých systémů pro ukládání dat v příštím století. Schrána obsahuje informace o široké škále digitálních formátů používaných v počítačích, různé formáty souborů, dokumentaci, jak číst a zpracovávat uložená data, a to i na jiných operačních systémech, než na kterých byla vytvořena.

Tvůrci projektu uvádějí, že na světě jsou uložena data na více než 1 bilionu CD. Velká část z tohoto uloženého obsahu nebude přístupná pro budoucí technologie, podobně jako je tomu např. u 8- a 5,25palcových disket minulého století. Uvádí se, že množství dat sahajících od fotografiích z dovolených až po klinické studie a zdravotní záznamy, představuje až 100 GB dat na každého žijícího člověka, což je ekvivalent 24 tun knih.[4]

Organizátoři odhadují, že Evropská unie ztrácí každoročně digitální informace v hodnotě přes 3 miliardy eur, protože životnost záznamové technologie je stále kratší. Životnost digitálního formátu souborů je 5–7 let, a zařízení pro ukládání dat, jako jsou CDDVD, pouze kolem 20 let.[4]

Profesor Andreas Rauber z Technické univerzity ve Vídni uvádí,[4][6] že digitální data mají trvanlivost pouze roky, na rozdíl od předchozích dat uložených formou inkoustu na papíru nebo hieroglyfy vytesané na kameni. Tyto staré záznamy mohly přetrvat tisíce let. Nebudou-li se nyní vytvářet zálohy prostředků pro čtení starších digitálních formátů, bude ztráta těchto dat představovat miliardy v budoucnosti. Je však těžko předpověditelné, které z digitálních formátů během 25 let zaniknou (PDF/A, JPEG/JPEG 2000JPEG2000, DjVu, Quicktime, MPEG4, .doc/.docx a další).

Obsah archivu[editovat | editovat zdroj]

Schrána s genomem obsahuje:[7]

  • Digitální objekty, které jsou ohroženy tím, že se ztratí: digitální fotografie, zprávy (Java), krátký digitální film, webové stránky (HTML) a brožury (formáty JPEG, MOV a PDF).
  • Verze z těchto objektů, které byly převedeny na formáty souborů, které jsou vhodnější pro dlouhodobé uchování (např. PDF/A, TIFF).
  • Paměťová média, na nichž jsou soubory obsahující tyto objekty umístěny.
  • Hardware a software (včetně software operačního systému), potřebný ke čtení média.
  • Kopie konverzních nástrojů použitých k vytvoření a zachování verze těchto objektů.
  • Popisy souboru objektů, formáty a paměťová média, souborové systémy a kódování.
  • Informace o vztahu mezi objekty, podporující technologie a uznávané normy.

Knihovny[editovat | editovat zdroj]

Knihovny zapojené do projektu Planets:[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. V bunkru pod Alpami konzervují digitální stopy lidstva. Novinky.cz [online]. Borgis, 2010-5-21. Dostupné online. 
  2. a b Planets project. www.planets-project.eu [online]. [cit. 2021-04-24]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-09-22. 
  3. Reuters: news 20100518
  4. a b c d Physorg: News
  5. Centauri org
  6. Discovery: Digital genome. news.discovery.com [online]. [cit. 2010-10-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-10-23. 
  7. L-archivista: Planets digital genome timecapsule

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]