Infima

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Infima
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaspolečnost s ručením omezeným
Datum založení2. května 1995
Adresa sídlaJasenická 1427, Vsetín, 755 01, Česko
Identifikátory
IČO63323168
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Logo firmy Infima používané začátkem 90. let

Infima je název populární české modemové centrály BBS a stejnojmenné skupiny firem se sídlem v Praze (INFIMA s.r.o. , INFIMA Software s.r.o. , INFIMA Distribuce s.r.o. ...), která tuto BBS provozovala.

Vznik názvu[editovat | editovat zdroj]

Název "Infima" vznikl ze slov "Informatika IMA". kde IMA byla zkratka "Institut mikroelektronických aplikací", kterýžto podnik (dnes IMA s.r.o.) byl součástí koncernu Tesla Eltos, a v něm koncem 80. let vznikla skupina zabývající se modemovou komunikací.

Infima BBS[editovat | editovat zdroj]

Vznikla v roce 1991 jako ukázková implementace softwaru "Major BBS" od americké firmy Galacticomm, který IMA / Infima lokalizovala do češtiny.

V průběhu 90. let se stala jednou z nejpopulárnějších českých online destinací, až po nástupu internetu její použitelnost klesla.

V roce 2000 byla odpojena od modemových linek a dál byla dostupná pouze přes internetové spojení. 1. července 2002 ve 14:00 hodin byl její provoz skončen úplně.

Firma INFIMA[editovat | editovat zdroj]

Začala v roce 1992 jako distributor softwaru "Major BBS" pro provozování modemových centrál. Kromě tohoto produktu se zabývala distribucí a prodejem modemů a poskytováním integračních služeb nad těmito produkty.

Později se stala distributorem značek Netscape, Webtrends, Websense, GTA a dalších.

Během času fungovala v různých právních podobách od fyzické osoby, po několik s.r.o. V současné době nevyvíjí aktivní činnost.

Historie firmy[editovat | editovat zdroj]

INFIMA začala vznikat koncem 80. let jako "Oddělení informatiky" uvnitř Institutu mikroelektronických aplikací Tesla ELTOS. Zde byla v květnu 1991 založena BBS INFIMA - veřejná modemová komunikační služba běžící na softwaru "Major BBS" americké firmy Galacticomm, který skupina počeštila a úspěšně uvedla na zdejší trh.

V roce 1992 při likvidaci podniku Tesla ELTOS se skupina kolem BBS INFIMA osamostatnila ve složení: Tomáš Svoboda, Josef Krejčí, Zdeněk Hladík, Jan Eisenreich. Pracoviště bylo V Olšinách ve Strašnicích. V dalších letech se kromě BBS rozvíjel prodej modemů, zejména značek U.S.Robotics, a ZyXel.

1.9.1994 se firma přestěhovala do Velflíkovy ulice v Praze 6. Ze zakládajících spolupracovníků odešli Josef Krejčí a Zdeněk Hladík. V té době byl dokončen BBSman - modemový komunikační klient v češtině se zabezpečenou komunikací pomocí asymetrické kryptografie, kterého bylo během několika roků prodáno 15.000 licencí, většinou do bankovního sektoru.

V letech 1995 až 1997 se firma snažila působit na českém trhu jako distributor pokrokových softwarových firem, například

  • BSDI (serverová sada)
  • GTA (firewallu GNATbox)

a zejména

  • NETSCAPE - razantně nastupující globální značka, která do značné míry formovala další činnost firmy INFIMA

Od 1.1.1996 se firma transformovala do nové právní formy jako INFIMA s.r.o. pod vedením Milana Nemčeka a Kateřiny Palečkové.

V roce 1996 firma Galacticomm uvedla na trh a Infima počeštila inovovanou verzi programu Major BBS pod názvem Worldgroup. Byla to reakce na nadcházející trendy: Internet a Windows. V roce 1997 byl v Infimě lokalizován browser Netscape Communicator. Byl to první český WWW klient a první případ na světě, kdy Netscape povolil lokalizaci jiné firmě.

V letech 1995–1996 se INFIMA snažila svou pozici v online světě, kterou měla díky své BBS, rozvíjet pomocí poskytování internetových služeb. Například tehdy poskytovala zdarma e-mailové schránky (jako první freemail v ČR).

V dalších letech firma Netscape celosvětově upadala a to se odráželo i na postavení Infimy. Byla snaha tento výpadek nahradit distribucí produktů dalších firem

  • AltaVista Software
  • Intershop
  • Webtrends
  • Software.com (později OpenWave) - od roku 1999 dodavatel poštovních serverů Post.Office a InterMail, zejména do českých ISP.
  • Stalker - poštovní server Communigate Pro
  • CryptoCard

Současně se INFIMA zabývala i vlastním vývojem a v roce 2003 uvedla na trh aplikaci pro obsluhu elektronické podatelny "ePodatelna.NET"

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]