Image Comics

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Image Comics
Statusaktivní
Rok založení1992
ZakladatelTodd McFarlane, Jim Lee, Rob Liefeld, Marc Silvestri, Erik Larsen, Jim Valentino, Whilce Portacio
SídloPortland, Oregon
DistribuceDiamond Book Distributors (knihy)
Odpovědné osobyTodd McFarlane (prezident)
Jim Valentino (viceprezident)
Marc Silvestri (CEO)
Robert Kirkman (COO)
Erik Larsen (CFO)
Eric Stephenson (vydavatel, CCO)
Typy publikacíkomiksové knihy
grafické romány
Obchodní značkyHighbrow Entertainment
ShadowLine
Skybound Entertainment
Todd McFarlane Productions
Top Cow Productions
Obrat1 až 5 milionů dolarů[1]
Počet zaměstnanců15[1]
Oficiální stránky
Oficiální stránky nakladatelství

Image Comics je americké komiksové vydavatelství. Bylo založeno v roce 1992 sedmi úspěšnými komiksovými kreslíři jako autorské vydavatelství, ve kterém autoři nemusí přenechávat autorská práva na svá díla vydavatelství. Image Comics zaznamenalo ihned velký úspěch a stalo se jedním z největších komiksových vydavatelství v USA. Původně byla vydávána díla především zakládajících společníků, ale brzy zde dostalo šanci mnoho nezávislých či začínajících tvůrců. Mezi nejvíce známé série vydávané u Image Comics patří: Spawn, Savage Dragon, Witchblade, The Darkness, Invincible, The Walking Dead, Saga, Chew a Haunt.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Počátky (1990-1995)[editovat | editovat zdroj]

Na počátku devadesátých let 20. století skupina nezávislých kreslířů pracujících pro Marvel Comics nesouhlasila s nájemnou prací, kdy jejich díla právně přecházela do vlastnictví vydavatelství. Mezi protestujícími byli Todd McFarlane, Jim Lee, Rob Liefeld, Marc Silvestri, Erik Larsen, Jim Valentino, Whilce Portacio a Chris Claremont. Po neshodách s vedením nakonec z Marvelu odešli a sedm z nich založilo autorské vydavatelství Image Comics. Jejich odchod znamenal pád hodnoty akcií Marvelu o více než 3 dolary za kus.[2]

Ačkoliv Image Comics založilo sedm kreslířů, tak partnerství vytvořilo již jen šest, a to Larsen, Lee, Liefeld, McFarlane, Silvestri a Valentino.[3] Každý z nich založil v rámci vydavatelství vlastní nezávislé studio:

Z počátku s distribucí a produkční činností pomáhalo nakladatelství Malibu Comics.[4] Prvními komiksy u Image Comics byly série: Youngblood (autorem byl Liefeld), The Savage Dragon (Larsen), Spawn (McFarlane) a WildC.A.T.s. (Lee). Série zaznamenaly okamžitý úspěch a již v roce 1993 vydavatelství disponovalo tolika penězi, že mohlo začít vydávat své publikace zcela nezávisle. Ačkoliv bylo mnoho sérií neustále odkládáno a některým se na trhu příliš nevedlo, zisk úspěšných sérií pomáhal dalšímu rozvoji vydavatelství. Brzy přišly na trh nové úspěšné série jako Gen¹³ (od Wildstorm Productions) a Witchblade a The Darkness (z Top Cow).

Panel na ComicConu (2007) při příležitosti 15. výročí založení Image Comics. Zleva: Jim Lee, Todd McFarlane, Erik Larsen, Jim Valentino, Marc Silvestri, Rob Liefeld a Whilce Portacio.

Rozpad prvního partnerství (1996-1999)[editovat | editovat zdroj]

V polovině devadesátých let se mezi partnery objevily první neshody. Projevily se tím, že si Liefeld založil vlastní nakladatelství Maximum Press, k jehož financoání údajně používal finance Image Comics. Marc Silvestri na protest v roce 1996 vyjmul svůj Top Cow Productions z Image Comics (ale zůstal společníkem). Liefeld pod tlakem na podzim 1996 rezignoval na funkci CEO vydavatelství a vzdal se i svého podílu. Silvestri poté navrátil Top Cow pod Image.

V roce 1998 byl založen imprint Wildstormu s názvem Cliffhanger. Jim Lee ale v roce 1998 odprodal svůj podíl a i se svým studiem WildStorm Productions odešel a brzy ho prodal DC Comics.[3]

Souboj o třetí místo (2000- dodnes)[editovat | editovat zdroj]

Od počátku 21. století se Image Comics přetahuje s vydavatelstvími Dark Horse Comics a IDW Publishing o pozici třetího nejúspěšnějšího komiksového vydavatelství v USA.[5]

Současnými partnery (rok 2014) jsou: Robert Kirkman, Erik Larsen, Todd McFarlane, Marc Silvestri a Jim Valentino. Robert Kirkman se stal novým partnerem Image Comics v roce 2008. Kirkman si vybudoval reputaci svými úspěšnými sériemi Invincible a The Walking Dead. V roce 2009 u Image založil svůj vlastní imprint s názvem Skybound.

Od roku 2009 vydávají cenami ověnčené série Chew, Morning Glories, Fatale, The Manhattan Projects a Saga. Nakladatelství vydává své knihy do padesáti zemí a jejich díla jsou překládána až do dvaceti jazyků.[3]

Filmové a televizní adaptace[editovat | editovat zdroj]

Některé série či grafické knihy od Image Comics se dočkaly filmového nebo televizního zpracování. Asi nejslavnějším je seriál Živí mrtví (The Walking Dead).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Image Comics na anglické Wikipedii.

  1. a b Image Comics, glassdoor.com, 15. 10. 2014 (anglicky)
  2. Moneyline with Lou Dobbs, Greg Lemont reporting, CNN, 1992, youtube.com, 27. 9. 2006 (anglicky)
  3. a b c Frequently Asked Questions Archivováno 7. 10. 2014 na Wayback Machine., imagecomics.com, 15. 10. 2014 (anglicky)
  4. Awesome Comics Archivováno 2. 2. 2008 na Wayback Machine., platinumstudios.com, 15. 10. 2014 (anglicky)
  5. Market Shares. Publishers' shares of comic books and graphic novels bought by comics shops in North America, 1996-present, comichron.com, 15. 10. 2014 (anglicky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]