Igor Bázlik

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Igor Bázlik
Základní informace
Narození5. prosince 1941
Banská Bystrica
Úmrtí18. listopadu 2023 (ve věku 81 let)
Povoláníhudební skladatel a pedagog
OceněníCena Pavla Tonkoviča (2019)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Igor Bázlik (5. prosince 1941, Banská Bystrica, Slovenský stát18. listopadu 2023)[1] byl hudební skladatel a koncertní klavírista.

Stručný životopis[editovat | editovat zdroj]

V roce 1958 odmaturoval na jedenáctileté střední škole v Banské Bystrici. Po maturitě odešel na konzervatoř do Bratislavy. Po jejím úspěšném absolutoriu v roce 1962 nastoupil na VŠMU v Bratislavě, kterou ukončil v roce 1966.

Jako absolvent se stal hudebním redaktorem Československého rozhlasu v Bratislavě, později zde působil jako hudební režisér. Od roku 1979 působí ve svobodném povolání jako hudební skladatel, dirigent, hráč na klávesové nástroje a současně jako pedagog hudebně-dramatického oboru konzervatoře v Bratislavě.

Igor Bázlik je autorem okolo 1 500 hudebních skladeb. Součástí jeho hudebního díla jsou dvě opery, čtyři muzikály, okolo 600 tanečních písní, množství scénické hudby k činohrám, rozhlasovým a televizním hrám, jakož i hudby k filmům. Zkomponoval víceré sborové skladby, upravoval lidové písně a je znám i svými skladbami pro děti.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Igor Bázlik na slovenské Wikipedii.

  1. TASR. Vo veku 81 rokov zomrel Igor Bázlik. Aktuality.sk [online]. Bratislava: Ringier Axel Springer Slovakia, 2023-11-19. Dostupné online. (slovensky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]