Iezer Păpușa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Iezer Păpuşa)
Iezer Păpuşa
Iezer Păpuşa - vrchol Papau
Iezer Păpuşa - vrchol Papau

Nejvyšší bod2 469 m n. m. (Roşu)

Nadřazená jednotkaFagarašské hory
Sousední
jednotky
Fagarašské hory, Piatra Craiului

SvětadílEvropa
StátRumunskoRumunsko Rumunsko
Mapa Iezer-Păpușa s vyznačením okolních pohoří
Mapa Iezer-Păpușa s vyznačením okolních pohoří
Iezer Păpușa (Rumunsko)
Horninybřidlice, vápenec
PovodíArgeş
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Iezer Păpuşa je horský masiv geograficky spadající do rumunském pohoří Fagaraš v Jižních Karpatech. Tento výrazný jihovýchodní masiv je některými geology považován za součást Fagarašských hor a geograficky s ním úzce souvisí. Nejvyšší vrchol Roşu dosahuje 2469 metrů a pokud by Iezer Păpuşa byl považován za samostatné hory, byly by páté nejvyšší (po pohoří Paring, Retezat, Bucegi) v Rumunsku.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Iezer Păpuşa sestává ze dvou hlavních částí – západní Iezer s nejvyšším vrcholem Roşu a východní Păpuşa se stejnojmenným vrcholem vysokým 2391 metrů. Jméno masivu však dal vrchol Iezerul Mare 2462 metrů vysoký, který je v západní části výraznější. Oba masivy tvoří 40 kilometrů dlouhý hřeben ve tvaru podkovy otevřené k jihu. Mezi masivy pramení potok Târgulu a je na něm vybudována přehradní nádrž Râusor. Tuto podkovu od Fagaraše dělí na severu a východu potok Dâmboviţa a na západě potok Doamnei. S hřebenem Fagaraše je Iezer Păpuşa spojen výrazným hřebenem Mezei, který se v Iezer Păpuşa napojuje na vrchol Roşu a ve Fagaraši na vrchol Brătilei ve východní části Fagaraše.

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Iezer Păpuşa je také tvořen krystalickými břidlicemi a jeho svahy jsou zřetelně modelovány ledovci. V masivu se nachází jediné pleso Iezer. Vápencová skladba pohoří je zřetelná pouze ve východní části při styku s pohořím Piatra Craiului.

Klima, fauna a flóra[editovat | editovat zdroj]

Obojí velmi podobné jako ve Fagarašských horách. Teploty jsou celoročně velmi nízké a červencový průměr na hřebeni je pouhých 8 °C. Lesy na úbočích jsou domovem obrovskému množství karpatské zvěře a setkání s medvědem nemusí být v těchto místech velkou náhodou.

Sport a rekreace[editovat | editovat zdroj]

V úvahu přichází prakticky pouze letní sporty a to vysokohorská turistika a horolezectví (i když velmi málo provozované). V zimě jsou výpravy do těchto končin velmi vzácné. Masiv je velmi odlehlý a mnohem lépe jsou dostupné Fagarašské hory od severu svými krátkými dolinami.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]