Centrum Babylon Liberec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z IQpark)
Centrum Babylon, a.s.
Základní údaje
SídloLiberec, Česko
Souřadnice sídla
Charakteristika firmy
Obrat 153 mil. Kč (2014)[1]
Výsledek hospodaření -86 mil. Kč (2014)[1]
Celková aktiva 841 mil. Kč (2014)[1]
Vlastní kapitál -67 mil. Kč (2014)[1]
Identifikátory
Oficiální webwww.centrumbabylon.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Centrum Babylon je kongresový, hotelový a zábavní komplex v centru města Liberce o rozloze 30 000 m², který vznikl v roce 1998 přestavbou areálu bývalé textilní továrny Hedva. V areálu se nachází volnočasové aktivity, Wellness Hotel Babylon a kongresové prostory. Součástí centra je aquapark s laser show, Funpark, lunapark, 4D kino, virtuální realita, minigolf, bowling, lasesr laser Game a také IQPARK, součást science centra IQLANDIA.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Areál libereckého Centra Babylon byl vybudován na místě brownfieldů, bývalých a značně zchátralých objektů výrobního závodu Hedva. Centrum vzniklo postupnou rekonstrukcí těchto objektů na ploše více než 25 000 m² a další výstavbou (včetně rozšiřování areálu na dalších pozemcích o výměře větší než 6 000 m²).

Výstavba byla zahájena v červenci roku 1997. Jednotlivá střediska byla budována v rámci několika etap. V první etapě v roce 1998 bylo vystavěno Nákupní městečko s obchody a soubor gastro provozů, dále lunapark, laser game, bowling, diskotéka či herna s videohrami. Pro pořádání společenských akcí, plesů a firemních večírků byl zbudován konferenční sál.

V dalších letech přibyly nové části areálu jako Byznys Centrum (1999) a Hotel Babylon (2000) s kapacitou 250 lůžek. V roce 2000 byl otevřen tematický aquapark se soustavou bazénů, tobogánů a nejrůznějších vodních atrakcí zakomponovaných do prostředí antických lázní. O rok později přibyl výstavní a společenský sál Expo.

V prosinci 2005 byla otevřena nová část Hotelu Babylon s kongresovým centrem. Tím došlo k výraznému navýšení ubytovací kapacity na více než 1 000 lůžek. V květnu 2007 byl v areálu Centra Babylon otevřen iQPARK, v červenci pak zahájil provoz Labyrint. Koncem roku 2007 bylo také otevřeno Wellness centrum.

V průběhu roku 2009 byly postupně vybudovány a otevřeny nové provozovny 4D kino, laserové střelnice a golfového simulátoru. V roce 2021 bylo otevřeno nové zábavní středisko pod názvem Funpark.

Části komplexu[editovat | editovat zdroj]

Wellness centrum[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2007 je otevřeno wellness centrum, které po rekonstrukci zaujímá plochu více než 1000 m² a řadí se tak mezi největší v Čechách.[zdroj⁠?]

Aquapark[editovat | editovat zdroj]

Aquapark Centra Babylon je jediný aquapark v ČR s unikátní výzdobou ve stylu steampunku.[zdroj?] Součástí je laser show, 3D projekce promítaná nad hladinou bazénu. V akvaparku se nachází bazény, 4 tobogány, skluzavky, divoká řeka, vířivky, vodotrysky, gejzíry a vodní masáže, relaxační zóny, sauny.

Funpark[editovat | editovat zdroj]

Na místě bývalého Nákupního městečka bylo vybudováno roku 2021 nové zábavní středisko Funpark. Na ploše 3 500 m2 se nachází více než dvacet atrakcí od obřího vodopádu se skluzavkou přes střílecí hrad s pěnovými míčky až po Ninja arénu –  překážkovou dráhu.

Lunapark[editovat | editovat zdroj]

Areál ve stylu pouti se rozkládá na ploše 3000 m2. Nachází se zde například autodrom, kolotoče, rodeo na divokém býku, závodní dráha se šlapadly, houpačky, prolézačky, skluzavka, trampolína, vláček s kačenkami, nafukovací hrad a další atrakce.

iQpark[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku IQLANDIA.

Interaktivní zábavně naučné science centrum je první svého druhu v České republice a navazuje na původní Muzeum zábavního poznávání, které bylo otevřeno v roce 2004. iQpark slouží především školám jako doplněk pro výuku přírodovědných předmětů, neboť nabízí více než 200 exponátů z nejrůznějších oblastí lidského života. V celkem čtyřech podlažích se nachází exponáty členěné do několika tematických okruhů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Výroční zpráva akciové společnosti Centrum Babylon za rok 2014, auditor VGD-AUDIT s.r.o.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]