Hřídelecká hůra

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Hřídelecká hůra
IUCN kategorie III (Přírodní památka)
Vstup do bývalého lomu
Vstup do bývalého lomu
Základní informace
Vyhlášení26. června 1980
VyhlásilOkresní národní výbor Jičín
Nadm. výška362–398 m n. m.
Rozloha1,86 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresJičín
UmístěníHřídelec, okres Jičín
Další informace
Kód817
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku
Hřídelecká hůra
Pohled na severozápadní úbočí
Pohled na severozápadní úbočí

Vrchol398 m n. m.
Prominence20 m ↓ SZ sedlo
Izolace0,5 km → V Boroví
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříKrkonošské podhůří
Souřadnice
Hřídelecká hůra
Hřídelecká hůra
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Přírodní památka Hřídelecká hůra zahrnuje území čedičové homole Horka (398 metrů) na východním okraji vesnice Hřídelec, části města Lázně Bělohradokrese Jičín v Královéhradeckém kraji. Chráněné území je v péči Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.[3]

Předmět ochrany[editovat | editovat zdroj]

Chráněné území bylo zřízeno k ochraně geologické lokality se vzácnými nerosty. Hřídelecká hůra je vulkanický pahorek mladotřetihorního stáří, který je součástí pruhu izolovaných výskytů čedičových hornin, rozprostírajícího se mezi Novou Pakou přes Lázně Bělohrad k Červené Třemešné. V důsledku těžby a odvětrávání měkčích výplní zde vznikly dutiny a pseudokrasové jeskyně, v nichž se vyskytují různé minerály. Jižní a západní svahy jsou porostlé teplomilnou vegetací, na severním a východním svahu převládají řídké porosty náletových dřevin, poskytující úkryt ptactvu a drobným živočichům.[4]

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Přírodní památka je tvořena neovulkanitovým tělesem nefelinického bazanitu s polohami subvulkanické bazaltoidní brekcie a svrchnokřídovými slínovci. Jedná se o bohaté naleziště minerálů, např. amfibolu, dolomitu, kalcitu, olivínu, aragonitu (dokonale vyvinuté krystaly, případně krystalové srůsty i agregáty s medovým zbarvením patří k nejdokonalejším na území ČR) aj. Těžbou čediče vznikla lomová jáma s komorami a chodbami.

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Jeden biotop tvoří suché luční porosty na svazích homole, pomístně zarostlé nálety dřevin, a druhý pozůstatky bývalého lomu v centru kopce. Přes velmi příznivý minerální podklad je druhové spektrum celkem chudé. Dosud zde nebyly nalezeny žádné chráněné ani ohrožené druhy rostlin. Rostou zde teplomilné druhy zběhovec lesní (Ajuga genevensis), tařinka kališní (Alyssum alyssoides), pamětník rolní (Acinos arvensis), mochna jarní (Potentilla tabernaemontani), rozchodník ostrý (Sedum acre), a rozchodník šestiřadý (Sedum sexangulare) aj.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Ve skalních dutinách a na římsách hnízdí poštolka obecná (Falco tinnunculus), rehek domácí (Phoenicurus ochruros). Keřové porosty a stromové patro vyhledávají ke hnízdění budníček menší (Phylloscophus collybita), dlask tlustozobý (Coccothraustes coccothraustes), červenka obecná (Erithacus rubecula) a pěvuška modrá (Prunella modularis). V uměle vytvořených dutinách zimuje netopýr černý (Barbastella barbastellus).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  3. PP Hřídelecká Hůra [online]. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR [cit. 2019-10-01]. Dostupné online. 
  4. Plán péče o přírodní památku Hřídelecká hůra na období 2016-2025 [PDF online]. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR [cit. 2019-10-01]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]