Hvězdárna a planetárium Plzeň

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hvězdárna a planetárium Plzeň
MístoPlzeň
StátČesko
Souřadnice
Nadmořská výška325 m n. m.
Webová stránkahttp://hvezdarnaplzen.cz/?page_id=17
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hvězdárna a planetárium Plzeň byla příspěvková organizace, která vznikla v 50. letech 20. století. Zabývala se astronomickým pozorováním, přednáškovou a popularizační činností. Zajišťovala přednášky nejen na téma astronomie a kosmonautika, ale i podobných oborů. Pořádala pozorovací akce pro širokou veřejnost i pro zkušenější astronomy-amatéry. Mezi nejznámější patřily pozorovací víkendy nebo Letní astronomické praktikum – Expedice. Každoročně se také zapojovala do různých akcí jako například Dny vědy a techniky nebo Noc vědců, kde prezentovala svoji činnost.

Do roku 1997 organizace sídlila v budově „Nad Hamburkem“, dnešním sídle Okresního soudu Plzeň-město, kde byl funkční projekční přístroj planetária. Poté, co budovu musela opustit, byl přístroj rozebrán a dlouhodobě uložen v náhradních prostorech. Od té doby měla pouze administrativní budovu ve Skvrňanech a pozorování pro veřejnost bylo realizováno nejčastěji formou výjezdů do okrajových částí města, kam byly přivezeny přenosné dalekohledy a za asistence odborných pracovníků bylo možné sledovat objekty na obloze.

3D planetárium v Plzni provozuje plzeňská Techmania.

Hvězdárna a planetárium Plzeň byla k 30. červnu 2016 jako příspěvková organizace města zrušena, převedena pod Plzeňský kraj a sloučena s rokycanskou hvězdárnou.[1][2]

Od 1. července 2016 je plzeňská hvězdárna součástí krajské organizace Hvězdárna v Rokycanech a Plzni. Starý projekční přístroj planetária byl částečně zprovozněn a stal se součástí výstavy, která je v plzeňské části hvězdárny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hvězdárna a planetárium končí, má přejít pod Rokycany. Deník.cz [online]. 2015-12-14 [cit. 2016-05-05]. Dostupné online. 
  2. Plzeňskou hvězdárnu převezme kraj, sloučí ji s rokycanskou. iDNES.cz [online]. 2016-05-04 [cit. 2016-05-05]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]