Hvězdice Linckova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxHvězdice Linckova
alternativní popis obrázku chybí
Hvězdice Linckova
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenostnokožci (Echinodermata)
Třídahvězdice (Asteroidea)
ŘádValvatida
ČeleďOreasteridae
RodProtoreaster (Protoreaster)
Binomické jméno
Protoreaster linckii
(Blainville, 1834)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hvězdice Linckova (Protoreaster linckii) žije v indopacifické oblasti.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Hvězdice Linckova má tělo zpevněné vápenitou kostrou ukrytou pod pokožkou. Pokud se její rameno odlomí, opět doroste. Schopnost regenerace je taková, že ze dvou oddělených částí jedné hvězdice dorostou dva noví jedinci. Zčásti je to umožněno i tím, že nemá centralizovanou nervovou soustavu[2], ale takzvaný difuzní typ rozptýlených nervových buněk. Ramena hvězdice jsou krátká a trojúhelníkovitá a zbarvení bělavé, špičky a lemy ramen i výrůstky hvězdice jsou červené. Jako ostatní hvězdice má ambulakrální soustavu.[3] Má ambulakrální panožky[4] vyčnívající na spodní straně, které slouží k pevnému držení i pohybu. Na vrchní straně hvězdice jsou výrůstky, které náhodně vyčnívají na ramenech i středovém disku. Hvězdice Linckova se vyskytuje v tropických korálových útesech většinou v hloubce do 30 metrů, výjimečně až do 100 m. Její délka je 30 cm.[1] Pohlavní dospělosti dosahuje v jednom roce.[5]

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

Vajíčka klade jedna samice, vypouští do vody až milion vajíček, oplození je vnější. Z vajíček se líhnou planktonní larvy[6], které se v hvězdice promění až po několika měsících.

mumifikovaná hvězdice Linckova pro obchod v Tanzanii

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Hvězdice Linckova se živí mlži, jejichž lastury otvírá pomocí ramen. Dožívá se 3-5 let.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Milan Kořínek. BioLib.cz – Protoreaster linckii (hvězdice Linckova) [online]. BioLib.cz [cit. 2017-12-21]. Dostupné online. 
  2. VERLIK, Jaroslav. Ostnokožci. ostrava-educanet.cz [online]. [cit. 2017-10-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-01-19. 
  3. Ostnokožci - Biomach, výpisky z biologie. www.biomach.cz [online]. [cit. 2017-10-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-04-11. 
  4. Ostnokožci - Biomach, výpisky z biologie. www.biomach.cz [online]. [cit. 2017-11-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-04-11. 
  5. Red-knobbed Starfish - Protoreaster linckii - Details - Encyclopedia of Life. Encyclopedia of Life [online]. [cit. 2018-01-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Ostnokožci (Echinodermata). www.zoologie.frasma.cz [online]. [cit. 2017-11-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]