Husrav III.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Husrav III.
Narození1. tisíciletí
Úmrtí629
Chorásán
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Husrav III. byl perský velkokrál z rodu Sásánovců panující po smrti krále Šahrvaráze krátce roku 630, alespoň zčásti souběžně s královnou Bórán (přesná chronologie není známa).[1] Jeho vláda měla jen epizodický charakter a byla omezena na východ říše – poté krále násilně odstranili.[2] Je o něm známo, že byl synovcem Husrava II. a jeho proklamace souvisela s vnitropolitickými zmatky v Persii po prohrané válce s Byzancí z let 603628.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. K. Schippmann (Grundzüge der Geschichte des sasanidischen Reiches, s. 73) uvádí Husrava III. jako přímého následníka Šahrvarázova a teprve po zmínce o jeho smrti hovoří o nástupu Bórán. Naproti tomu O. Klíma (Sláva a pád starého Íránu, s. 223) považuje za přímou následnici Šahrvaráze královnu Bórán, dceru Husrava II. Vzhledem k tomu, že Bórán vládla asi v letech 630631 a královnou se stala brzy po Šahrvarázově násilné smrti, panovala pravděpodobně aspoň zčásti souběžně s Husravem.
  2. T. Nöldeke, Geschichte der Perser und Araber zur Zeit der Sasaniden. Aus der arabischen Chronik des Tabari, Leiden 1879, s. 390, pozn. 1.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KLÍMA, Otakar. Sláva a pád starého Íránu. Praha: Orbis, 1977. 252 s. 
  • SCHIPPMANN, Klaus. Grundzüge der Geschichte des sasanidischen Reiches. Darmstadt: Wissenschaftliche Buchgesellschaft, 1990. viii, 155 s. ISBN 3-534-07826-8. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
Šahrvaráz
Znak z doby nástupu Perský král
630
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Bórán