Husička vdovka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxHusička vdovka
alternativní popis obrázku chybí
Husička vdovka
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádvrubozobí (Anseriformes)
Čeleďkachnovití (Anatidae)
Podčeleďhusičky (Dendrocygnini)
Rodhusička (Dendrocygna)
Binomické jméno
Dendrocygna viduata
(Linné, 1766)
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Dendrocygna viduata

Husička vdovka (Dendrocygna viduata), známá také pod názvem husička vdova, je malý, hojně rozšířený vodní pták z velmi početné čeledi kachnovitých.

Dorůstá 38 - 48 cm, váží 0,5 - 0,8 kg a v rozpětí křídel může mít až 88 cm. Jedná se o zavalitou husičku s velmi krátkým ocasem, dlouhým krkem a vzhledem k velikosti těla poměrně dlouhými končetinami, kterou můžeme od dalších blízce příbuzných druhů snadno rozlišit díky charakteristickému a velmi pestrému zbarvení.

Má světle hnědý až černý hřbet, křídla a ocas, tmavé břicho, černobíle pruhované boky, šedomodré končetiny, kaštanově hnědou hruď a krk s červenavým nádechem a černou hlavu se světle zbarveným obličejem a tmavým zobákem se světlým pruhem. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně, mladí ptáci mají mnohem méně výrazněji zbarvenou hlavu.

Husička vdovka k životu preferuje větší jezera a rybníky s hustou rostlinnou vegetací na rozsáhlém území subsaharské Afriky, Madagaskaru a Jižní Ameriky. Díky svému výraznému vzhledu je velmi častá v zoologických zahradách a parcích po celém světě (v České republice je k vidění např. v Zoologické zahradě Zlín, Dvůr Králové nebo Ostrava). Na slovensku je chována v Zoo Bratislava, Zoo Bojnice a Zoo Košice. V roce 2004 její populace činila neuvěřitelných 1 400 000 – 2 600 000 jedinců žijících na ploše velké přibližně 10 000 000 km2.

Husička vdovka je vysoce společenský druh, na nocovištích a v oblastech s hojným výskytem potravy se může pravidelně sejít až několik tisíc jedinců. Velmi často se ozývá nápadnými, hvízdavými zvuky. Je všežravá a za svou potravou se velmi často potápí. Požírá především vodní hmyz, měkkýše, semena a zelené části rostlin.

Hnízdí na zemi nebo na stromech a klade obvykle 8 - 12 vajec. V období hnízdění je husička vdovka značně agresivní a své hnízdo si brání i proti jiným zástupcům vlastního druhu. Inkubace vajec trvá zhruba 29 dní a na jejich sezení se podílejí oba rodiče.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku White-faced Whistling Duck na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN ohrožených druhů 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]