Hulk (komiks)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O postavě ve filmech série Marvel Cinematic Universe pojednává článek Bruce Banner (Marvel Cinematic Universe).

Hulk je fiktivní postava komiksových příběhů vydávaných nakladatelstvím Marvel Comics. Poprvé se objevil ve vlastní komiksové knize The Incredible Hulk #1 roku 1962. Je výtvorem tvůrčího dua, které tvořili Stan Lee a Jack Kirby. Jeho postava je inspirována romány Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda a Frankenstein.

Vydání[editovat | editovat zdroj]

60. a 70. léta[editovat | editovat zdroj]

Tvůrčí spisovatel Stan Lee se při tvorbě Hulka nechal inspirovat monstry z románů Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda a Frankenstein, mimo nich také židovskou mytickou postavou Golema. Vizuální podobu dodali výtvarníci Jack Kirby a Paul Reinman. První číslo komiksu The Incredible Hulk bylo vydáno v USA v květnu 1962. Zpočátku měl Hulk šedou barvu, jakožto neutrální k etnickým skupinám. Ve druhém čísle se jeho barva změnila na tradiční zelenou. V březnu 1963, po vydání šestého čísla, bylo vydávání zrušeno. Postava Hulka se poté objevovala pouze v jiných komiksech, jako jsou The Avengers, The Amazing Spider-Man nebo Fantastic Four. Mezitím si příběh vytvořil fanoušky mezi vysokoškolskými studenty, a tak v říjnu 1964 Hulkovy příběhy pokračovaly v sešitech Tales to Astonish, kde se o prostor dělil s příběhy Giant-Mana. Tyto vydání kreslili výtvarníci Steve Ditko a George Roussos. Během šedesátých let se na projektu podíleli ještě výtvarníci Gil Kane, Bill Everett a John Buscema. Právě v Tales to Astonish se Hulk setkal se svými úhlavními nepřáteli, kterými jsou Leader a Abomination.

V 70. letech 20. století začala být vydávána druhá série nazvaná The Incredible Hulk vol. 2. Na této sérii se podíleli spisovatelé Archie Goodwin, Chris Claremont, Tony Isabella, Herb Trimpe a Sal Buscema.

80. a 90. léta[editovat | editovat zdroj]

Během 80. let se na příbězích podíleli hlavně tvůrci Roger Stern, Bill Mantlo a Greg Pak. Roku 1987 po tvůrčích neshodách celou sérii převzal spisovatel Peter David, který u Hulka zůstal dvanáct let. Jeho posledním číslem bylo 467. v srpnu 1998, důvodem odchodu byly opět tvůrčí neshody se společností Marvel. Po Davidově odchodu příběhy psal Joe Casey, jeho tvorba však nebyla přijata nejlépe. I proto byl roku 2000 nahrazem duem, které tvořili Erik Larsen a Jerry Ordway, jejich příběhy byly vydány v nové sérii The Incredible Hulk vol. 3. Do jejich týmu se brzy přidal i Paul Jenkins. Během této doby do série přibylo dalších 150. čísel a celá Hulkova historie tak čítala již přes 600 čísel.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Hulkovy příběhy pokračovaly v minisériích Planet Hulk a World War Hulk. Od října 2011 do prosince 2012 byla vydávána série The Incredible Hulk vol. 4, kterou vytvářeli Jason Aaron a Marc Silvestri. Po relaunchi Marvel univerza známém jako Marvel NOW! začala být vydávána série Indestructible Hulk, kterou vytvářeli Mark Waid a Leinil Yu, série byla v roce 2014 nahrazena novou sérií s názvem Hulk vol. 3, autorem zůstal Mark Waid. Sérii později převzal Gerry Duggan, ale stejně byla na konci roku 2015 ukončena číslem 16. V prosinci 2015 byla nahrazena sérií Totally Awesome Hulk Vol. 1, ve které byl místo Bruce Bannera Hulkem Amadeus Cho. Sérii psal Greg Pak a kreslil Frank Cho a později například Alan Davis. Série byla vydávána až do září 2017, kdy se v rámci eventu Marvel Legacy přečíslovaly série Marvelu. Po čísle 23 tak začala být vydávána série Incredible Hulk Vol. 1 s číslem 709. Sérii dále psal Greg Pak a nedošlo k narušení dějové kontinuity. Série byla ukončena číslem 717, kdy byla v červnu 2018 spuštěna nová série Immortal Hulk Vol. 1, kterou psal Al Ewing a kreslil Joe Bennett. Ta se dočkala 50 čísel, než byla v říjnu 2021 ukončena. Od listopadu se pera chopil Donny Cates a tužky Ryan Ottley a začala tím vycházet série s názvem Hulk Vol. 5.

Spin-offy[editovat | editovat zdroj]

  • The Rampaging Hulk (od desátého čísla The Hulk!) - (leden 1977 - červen 1981)
  • Hulk/Thing: Hard Knocks - (listopad 2004 - únor 2005)
  • Planet Hulk - (duben 2006 - červen 2007)
  • World War Hulk - (červenec 2007 - leden 2008)

Fiktivní biografie postavy[editovat | editovat zdroj]

Bruce Banner[editovat | editovat zdroj]

Robert Bruce Banner byl v dětství traumatizován svým alkoholickým otcem, který ho nenáviděl. Jeho otec byl jaderným fyzikem a pokoušel se vyvinout čistou jadernou energii. Bruce ho však již v dětství předčil v inteligenci, čím otce pouze více rozčiloval. Při jedné rodinné roztržce, když se Bruce zastala jeho matka, ji otec zabil. I přesto, že se bál synova udání, přihlásil se do psychiatrického ústavu.

Již v dětství se u Bruce objevovala rozdvojená osobnost jako následek traumatu. Jen stěží si dokázal najít kamarády a vyhledával soukromí. Ve škole byl často šikanován. To vše ho dovedlo k plánu sestavit pod školou bombu, za co byl i vyloučen, avšak armáda si povšimla jeho génia, a poté, co získal doktorát z jaderné fyziky, s nimi začal spolupracovat.

Poté pracoval na utajovaném vývoji gama bomby pro americkou vládu v tajné základně v Novém Mexiku. Při nehodě byl vystaven smrtelné dávce záření gama. Přežil, ale toto záření způsobilo, že se začal proměňovat v obrovské, svalnaté a nekontrolovatelné monstrum - Hulka. Hulkova obrovská síla je násobena jeho hněvem.

Hulk[editovat | editovat zdroj]

Nejdříve se v Hulka, ještě s šedou barvou kůže, proměňoval pouze po západu slunce. Brzy poté se však v Hulka, nyní již se zelenou barvou kůže, začal proměňovat kdykoli, kdy mu stoupla hladina adrenalinu. Jelikož Hulka hnal hněv a Banner ho nemohl příliš ovládat, stal se nebezpečným pro společnost. Proto na něj byli nasazeni lovci, které vede generál Thaddeus "Thunderbolt" Ross. Postupně Banner dokázal částečně ovládat Hulkovu mysl, a tak pomohl světu v boji proti mimozemšťanu jménem Metal Master. Tím získal prezidentskou milost za své ničení.

Poté, co ho oklamal Thorův bratr Loki, se z Hulka stal týmový hráč. Brzy spolupracoval s řadou superhrdinů světa Marvel. Hulkovou největší slabinou je jeho rozum, který je ovládán hněvem, a tak je snadno manipulovatelný. Hulk je také členem týmů superhrdinů Avengers či Ultimates.

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Film a televize[editovat | editovat zdroj]

Graffiti vyobrazení Hulka v Berlíně

Film[editovat | editovat zdroj]

Marvel Cinemati Universe[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Bruce Banner (Marvel Cinematic Universe).

Televize[editovat | editovat zdroj]

Animované filmy a seriály[editovat | editovat zdroj]

  • 1966 – Hulk (v sérii The Marvel Super Heroes) – seriál, dvě epizody.
  • 1982–1983 – The Incredible Hulk – seriál, 13 dílů
  • 1996–1997 – The Incredible Hulk – seriál, 21 dílů
  • 2009 – Hulk Vs Thor – film
  • 2009 - Hulk Vs Wolverine - film
  • 2010 – Planet Hulk – film
  • 2013 – Iron Man & Hulk: Heroes United – film
  • 2013–2015 – Hulk and the Agents of S.M.A.S.H. – seriál, 52 dílů
  • 2016 – Hulk: Where Monsters Dwell – film

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]