Hubert Aust

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hubert Aust
Hubert Aust
Hubert Aust
Narození31. října 1891
Bělidla, Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí20. prosince 1955 (ve věku 64 let)
Olomouc, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníOlomouc
BydlištěPraha I (od 1913)
Alma materVysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze
Povoláníarchitekt
Nábož. vyznánířímskokatolická církev
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hubert Aust (31. října 1891 Olomouc-Chválkovice20. prosince 1955 Olomouc) byl český akademický architekt.

Život[editovat | editovat zdroj]

Otec pracoval jako strojník na pile a z jeho sedmi dětí pouze Hubert dostal vyšší vzdělání. V letech 1911–1914 studoval na Uměleckoprůmyslové škole v Praze, kde v té době působil i velmi známý architekt Josip Plečnik. Znal se i s architekty Bohuslavem Fuchsem, předním brněnským architektem, a pražským architektem Josefem Štěpánkem.

V období mezi první a druhou světovou válkou Aust pracoval jako samostatný architekt v Olomouci, kde projektoval své nejvýznamnější práce Husův sbor a Mauzoleum jugoslávských vojínů. Pracoval také pro klienty z okolních měst, například v Mohelnici, Bystřici pod Hostýnem, Bohuňovicích, Prostějově, Uničově.

Byl dvakrát ženatý, po smrti své první manželky se v roce 1926 znovu oženil. V třicátých letech si pro sebe a pro svou rodinu postavil luxusní vilu v Hodolanské ulici. Ke konci třicátých let pak dosáhl svého největšího věhlasu a velmi se podílel na rozvoji výtvarného života v Olomouci. Od konce čtyřicátých let pracoval jako projektant ve Stavoprojektu.[1]

Hubert Aust zemřel 20. prosince 1955 v Olomouci. Urna s jeho ostatky je uložena v kolumbáriu olomouckého Husova sboru na čelném místě (7/429).

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Austův počáteční sklon k neoklasicizujícímu výrazu, se později měnil tíhnutím k českému rondokubismu. Kolem poloviny 20. let v některých nájemních domech uplatnil prvky dekorativismu (soubor obytných domů Nová Rodina, společně s V. Hejným).

Později preferoval věcné a jednoduché pojetí architektury - známé jako holandský neoplasticismus. Tento směr se uplatnil především v jeho projektech rodinných domů a vil. Charakteristickou ukázku Austovy pozdní funkcionalistické tvorby zastupuje obytný dům ve Vlkově ulici 27 v Olomouci z roku 1938, který patří mezi Austovy nejmodernější počiny.

Významné práce:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. TOŠOVSKÁ, Martina. Hubert Aust. Architektura v Olomouc [online]. Olomouc: Univerzita Palackého, 2017 [cit. 2024-03-19]. S. 28-30. Bakalářská práce. Dostupné online. 
  2. Kaňák B. (2007) Olomouc Husův sbor. - edice Církevní památky, svazek 41, Historická společnost Starý Velehrad, Velehrad, 40 stran, strana 25-27
  3. ČERNOUŠEK, Tomáš, aj. Olomoucká architektura. Olomouc: Krajské vlastivědné muzeum, 1981. S. 41-48. 
  4. TOŠOVSKÁ, str. 39

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]