Hračkobraní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hračky z akce Hračkobraní

Hračkobraní je letní festival o hračkách a jejich tvůrcích konaný v zámku v Kamenici nad Lipou (Kamenice nad Lipou, v okrese Pelhřimov v kraji Vysočina) od roku 2006. Festivalovou prioritou je podle organizátorů snaha o zviditelnění klasické české hračky z tradičních materiálů jako je dřevo, papír a textil. Na akci jsou každoročně prezentovány největší osobnosti domácí hračkářské tvorby, ale také studenti a budoucí tvůrci nových hraček.

Hračkobraní bývá doplněno o různé aktivity. Konají se zde ukázky výroby hraček a k dispozici je i herna.

Festival[editovat | editovat zdroj]

Festival umožňuje setkávání lidí, kteří mají zájem o hračku z přírodního materiálu. Uskutečňuje se ve dvou rovinách:

Hlavním impulsem je podle organizátorů snaha o obnovu veřejné důvěry k české hračce z přírodního materiálu a obnovu zájmu o tento specifický druh hračky.[zdroj?] Dále zohlednit tradici výroby hraček v Kamenici nad Lipou, mimo jiné existenci tzv. Hračkářské školy. Připomenout kamenický zámek v blízké podobě jeho dřívějšímu využití – jako místo, kde mnoho generací děti pobývalo v rámci ozdravného pobytu (více než 50 let využíván jako dětská ozdravovna).

Rok 2010[editovat | editovat zdroj]

V roce 2010 byla osobností festivalu designérka dřevěných hraček Jarmila Jeřábková, která jako první v Československé republice[1] obdržela za design v oboru hračka v roce 1988 ocenění Institutem průmyslového designu Dobrý design CID (Councill of Industrial Design) za kolekci hmatových hraček.

Další fotografie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Institut průmyslového designu

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]