Hraniční přechod Erez

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o hraničním přechodu mezi Izraelem a pásmem Gazy. O vesnici v Izraeli pojednává článek Erez.
přechod Erez
přechod Erez
Lokalizace hraničního přechodu Erez

Hraniční přechod Erez (hebrejsky: מעבר ארז, Ma'avar Erez) je hraniční přechod mezi Izraelem a pásmem Gazy určený pro silniční přepravu.

Nachází se na v nadmořské výšce cca 30 metrů cca 12 kilometrů jižně od Aškelonu a cca 9 kilometrů severovýchodně od města Gaza. Na dopravní síť je na izraelské straně napojen pomocí dálnice číslo 4.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Budova hraničního přechodu Erez

Hraniční přechod Erez slouží jako jeden z mála hraničních přechodů mezi Izraelem a pásmem Gazy. Procházet tudy smějí pouze občané palestinských území, Egypta a zahraniční občané (zejména pracovníci humanitárních organizací). Izraelcům je vstup zakázán.

Už po roce 1967, kdy Izrael obsadil pásmo Gazy, sloužila tato dopravní tepna jako jedna z hlavním linií výměny zboží a osob mezi vlastním Izraelem a Gazou. Poblíž přechodu vyrostla na gazské straně průmyslová zóna Erez.

Jako jedno z hlavních míst kontaktu mezi Izraelci a palestinskými obyvateli pásma Gazy zde opakovaně docházelo k útokům.

V lednu 1994 byl v průmyslové zóně Erez ubodán palestinským útočníkem jeden muž. K akci se přihlásilo hnutí Hamás. Totéž hnutí stálo za zastřelením dvou izraelských vojáků cca 1 kilometr jižně od hraničního přechodu v květnu 1994.

Dne 17. července 1994 vypukly u hraničního přechodu palestinské nepokoje (srážky palestinských dělníků a izraelských vojáků),[1] při kterých palestinský policista zastřelil izraelského vojáka.

Po vypuknutí druhé intifády incidentů a konfrontace přibylo. V listopadu 2000 tu byl zastřelen izraelský drúzský voják. V dubnu 2002 zaútočil na objekt hraničního přechodu palestinský střelec. Zabil jednoho izraelského hraničního policistu a dalšího Izraelce. Čtyři lidi byli zraněni. K akci se přihlásil Palestinský islámský džihád.

Téhož měsíce následovala přestřelka mezi Izraelci a palestinskými ozbrojenci. Zemřel jeden izraelský voják a palestinský útočník. Na jeho těle byl pak nalezen pás výbušnin připravený k sebevražednému útoku. K této akci se přihlásila organizace Brigády mučedníků Al-Aksá.

V červnu 2003 pronikli Palestinci přestrojení za vojáky izraelské armády k izraelské hlídce poblíž přechodu. V nastalé přestřelce byli zabiti čtyři izraelští vojáci. Akci podpořilo hnutí Hamás, Brigády mučedníků Al-Aksá i Palestinský islámský džihád. 14. ledna 2004 se přímo v prostoru přechodu odpálila sebevražedná atentátnice, která zabila čtyři a zranila deset Izraelců. Po útoku následovalo společné přihlášení se k akci od Brigád mučedníků Al-Aksá i Hamásu.[2]

Palestinské útoky i izraelské odvetné zásahy vedly k častému odstavování hraničního přechodu Erez z provozu. 20. ledna 2004 při izraelské střelbě na dav lidí čekajících na povolení k odbavení bylo zraněno 25 Palestinců.

V únoru téhož roku se tu při tlačenici v davu udusil jeden Palestinec.[3]

Dva mrtvé Izraelce si vyžádala střelba poblíž přechodu v únoru 2004, ke které se přihlásily Brigády mučedníků Al-Aksá.

V dubnu 2004 následoval další sebevražedný útok. Tentokrát zemřel jeden Izraelec. Akci opět podpořily Brigády mučedníků od Al-Aksá i Hamás.

V lednu 2005 zabil jednoho Izraelce granát odpálený Hamásem na průmyslovou zónu Erez.[2]

Situace se dále zkomplikovala po provedení jednostranného stažení Izraele z Gazy v létě roku 2005, po kterém pásmo Gazy postupně bylo ovládnuto hnutím Hamás. V červnu 2005 zde došlo k dalšímu pokusu o palestinský sebevražedný atentát, v září 2005 zde izraelští vojáci zastřelili dva Palestince. V květnu 2008 se palestinští ozbrojenci pokusili zaútočit na objekt přechodu pomocí nákladního vozu.[3]

Počátkem 21. století, zejména po stažení izraelských sil z Gazy, byl přechod postupně doplněn o četná bezpečnostní zařízení, která snižujou možné riziko násilných incidentů. Sestávají z betonových přístupových koridorů, detektorů a automatizované obsluhy, která omezuje kontakt s izraelským personálem na minimum (finální pasová kontrola). Přestavba terminálu stála víc než 35 milionů dolarů.[3]

Hraniční přechod je zároveň místem častých pokojných demonstrací a protestů, a to jak izraelského mírového tábora na izraelské straně, tak Palestinců na gazské straně přechodu. Do Gazy tudy proudí zahraniční pomoc a přechod využívají světová média.[4][5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ČEJKA, Marek. Dějiny moderního Izraele. Praha: Grada Publishing, 2011. 351 s. ISBN 978-80-247-2910-7. S. 236. 
  2. a b Fatal Terrorist Attacks in Israel Since the Declaration of Principles [online]. Jewish Virtual Library [cit. 2010-09-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b c Erez Crossing [online]. Public Intelligence [cit. 2010-09-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Protest convoy to Erez Crossing, Nov. 11, 2006 [online]. Coalition of Women for Peace [cit. 2010-09-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-07-12. (anglicky) 
  5. Jordanian aid arrives in Gaza via Erez crossing [online]. Ma'an News Agency [cit. 2010-09-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-11-21. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]