Hradčanské stěny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hradčanské stěny
Skalní brána v Hradčanských stěnách
Skalní brána v Hradčanských stěnách

StátČeskoČesko Česko
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hradčanské stěny je pojmenování zalesněné rozsáhlé skupiny skal na území někdejšího vojenského prostoru Ralsko, mezi Máchovým jezerem a městem Mimoň. Od roku 2014 jsou Hradčanské stěny součástí CHKO Kokořínsko – Máchův kraj.

Popis lokality[editovat | editovat zdroj]

Hradčanské stěny tvoří severní a severovýchodní hranici poměrně rozsáhlé pískovcové plošiny a zároveň geomorfologického podokrsku Hradčanská pahorkatina, která je někdy nazývána mj. Kumerské pohoří.[1] Hradčanská pahorkatina je součástí chráněné lokality Ptačí oblast Českolipsko – Dokeské pískovce a mokřady a evropsky významné lokality Jestřebsko-Dokesko soustavy Natura 2000. Z celé pahorkatiny jsou právě v Hradčanských stěnách nejvíce vyvinuty četné formy selektivního zvětrávání a odnosu pískovců, i do forem malých skalních měst.[2] Jsou zde desítky skalních převisů a zajímavé skalní útvary, např. Psí kostel či Skalní brána. Hradčanské stěny jsou ve správě Vojenských lesů a statků ČR.

Hradčanské stěny se nacházejí na katastru Hradčany 918 423. Z geomorfologického hlediska popisované území náleží do Ralské pahorkatiny, respektive do jejího podcelku Dokeské pahorkatiny.[1]

Vrcholy a rokle[editovat | editovat zdroj]

Celá řada zdejších kopců dosahujících nadmořské výšky 300–357 metrů má své jméno. Oproti obci Hradčany jsou zhruba o 50 metrů výše, netvoří tedy velké hory. Nejvyšším je Žižkův kopec 357 m, dále zde jsou Mufloní vrch 339 m, Tvarožník 321 m, Havraní skála 331 m, Jindřichův kopec a další. Skály protíná řada roklí – Smolná, Kamenná, Kraví.

Skalní útvar Psí kostel

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Kolem skal vede trasa naučné stezky Jeřáb, Hradčanských okružních stezek zčásti využívajících modře a zeleně značené turistické trasy z Hradčan k Máchovu jezeru a Provodínu. Po severní straně je vedena i jedna z cyklostezek. Napříč blízké obce Hradčany vede silnice 270 od severu z Mimoně na jih do Doks.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b POSPÍŠILOVÁ, Jana. Geomorfologické poměry Hradčanských stěn (Diplomová práce) [online]. Olomouc: Geography.upol.cz], 2008 [cit. 2013-04-14]. Dostupné online. 
  2. CÍLEK, Václav. Kumerské pohoří: výzkum pískovcových převisů a pseudokrasu (kulturně-pseudokrasová studie) [online]. [cit. 2013-04-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-05. 
  3. Mapa KČT 15, Máchův kraj, 4. vydání. Praha: Trasa s.r.o, 2008. ISBN 978-80-7324-168-1. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]