Rabštejn (hrad, okres Šumperk)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Hrad Rabštejn (Bedřichov))
Rabštejn
Fragment zdi
Fragment zdi
Základní informace
Slohgotický
Zánik17. století
Poloha
Adresaseverně od Bedřichova, Oskava, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Rabštejn
Rabštejn
Další informace
Rejstříkové číslo památky14734/8-1067 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrad Rabštejn je nejvýše položeným moravským hradem, který leží v katastru Bedřichova (obec Oskava, okres Šumperk). Od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka.[1] Zbytky hradu se nachází na území přírodní rezervace Rabštejn.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hrad se poprvé uvádí roku 1318, kdy ho biskup Konrád postoupil Janu Lucemburskému. Roku 1355 prodal hrad Pertold z Lipé markraběti Janovi. Markrabě Jošt Lucemburský ho roku 1398 zastavil Prockovi z Vildenberka a Bouzova. Za husitských válek se stal hrad sídlem přívrženců husitství, kteří plenili statky olomouckého biskupství. Roku 1464 dostal hrad do zástavy Jindřich z Jenštejna, který ho rozšířil o předhradí. Za česko-uherských válek se hrad stal základnou Jiřího Tunkla, který odsud vyjížděl proti uherským vojskům. Hrad byl proto v roce 1483 oddíly Matyáše Korvína dobyt. Byl však obnoven a pustý se uvádí roku 1586. Byl částečně obnoven roku 1645, kdy se stal základnou Švédů. Švédská posádka však byla vypuzena. Na konci 17. století byl hrad definitivně opuštěn.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-06-19]. Identifikátor záznamu 125135 : Hrad Rabštejn, zřícenina a archeologické stopy. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PLAČEK, Miroslav: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, 2001

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]