Blatnica (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Hrad Blatnica)
Blatnica
Fotografie uvnitř zříceniny orientovaná na sever
Fotografie uvnitř zříceniny orientovaná na sever
Základní informace
Výstavba14. století
Zánik18. století
Poloha
AdresaGaderská dolina, Blatnica, SlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Blatnica
Blatnica
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrad Blatnica je zřícenina hradu u obce Blatnica na západě pohoří Velká Fatra na severu Slovenska. Na hrad se lze dostat po žluté turistické cestě z Gaderské doliny od chatové osady Gader nebo po neznačené cestě z obce Blatnica. Zřícenina hradu se nachází v nadmořské výšce 540 metrů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hrad byl postaven mezi po roce 1320 a před rokem 1323, ve kterém patřil županovi Dončovi.[1] Funkcí hradu bylo chránit obchodní cesty (magna via) do Nitry. Později se hrad dostal do vlastnictví uherských králů a v roce 1445 jej odkoupil Ladislav Necpalský. Roku 1540 se majiteli stali Revaiové, v jejichž vlastnictví zůstal do roku 1945. Roku 1605 se hrad vzdal Bočkajovým hajdukům. Později hrad dobyla vojska Imricha Tökölyho a poškozen byl i za Rákocziho povstání. Poslední oprava proběhla roku 1744 a od roku 1790 hrad nebyl obýván. V současné době se členové občanského sdružení Diadém – Združenie záchrany hradu Blatnica[2] snaží o zakonzervování hradu.

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Ve druhé polovině šestnáctého století bylo přistavěno nové předhradí a hospodářské budovy. Rozměry hradu činili přibližně 60 × 40 metrů, přičemž největší rozlohu měla spodní část s hospodářskými budovami. Dnes už z něj zbyla jen východní zeď, která byla součástí obytných prostor, hlavní budova na severu a věž na ní připojená, která se nacházela uprostřed areálu.

Okolí[editovat | editovat zdroj]

V blízkosti hradu se nacházejí slovanské mohyly se známým nálezem meče Blatnického typu.[zdroj?]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PLAČEK, Miroslav; BÓNA, Martin. Encyklopedie slovenských hradů. Praha: Libri, 2007. 392 s. ISBN 978-80-7277-333-6. Kapitola Blatnica, s. 64. 
  2. Archivovaná kopie. www.hradblatnica.sk [online]. [cit. 2011-09-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-09-09. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]