Hrabství Jaffa a Askalon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Hrabství Jaffy a Askalonu)
Hrabství Jaffa
Comté de Jaffa
 Fátimovský chalífát 11001268 Mamlúcký sultanát 
Státní znak
znak
Geografie
Mapa
Obyvatelstvo
Národnostní složení
Státní útvar
Jeruzalémské královstvíJeruzalémské království Jeruzalémské království (vazalství)
Státní útvary a území
Předcházející
Fátimovský chalífát Fátimovský chalífát
Následující
Mamlúcký sultanát Mamlúcký sultanát

Hrabství Jaffa a Askalon (francouzsky Comté de Jaffa et d'Ascalon), oficiálně Hrabství Jaffa (francouzsky Comté de Jaffa), bylo jedno z vazalských panství křižáckého jeruzalémského království, podle současníka Jana z Ibelinu jedno z největších.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Křižácké státy kolem roku 1135, na mapě vyznačen Askalon jako dějiště bitvy (1099)
Saladin obléhá křižáky v Jaffě

Jaffa byla dobyta po první křížové výpravě Godefroiem z Bouillonu v roce 1100. O město se neúspěšně ucházel Daimbert z Pisy, první latinský jeruzalémský patriarcha. Jaffa zůstala královským majetkem dalších deset let, dokud nebyla v roce 1110 předána Hugovi z Le Puiset. Když v roce 1134 Hugo II. z Le Puiset povstal proti králi Fulkovi z Anjou, bylo jaffské panství rozděleno na mnoho menších podílů a samotná Jaffa zůstala v majetku krále. Krátce na to byla Jaffa udělena Amaurymu, mladšímu synovi krále Fulka. V roce 1153 Fulkův první syn Balduin III. dobyl předsunutou baštu fátimovské moci Askalon, a přidal ji k teritoriu svého bratra Amauryho.

Jaffa a Askalon byly předány mimo královskou moc, když jejich držitelé uzavřeli manželství, či jiné blízké příbuzenství s králem či jeho nástupci, či pokud vlastnictví přešlo přímo na nějakého člena královské rodiny. V této době se často stávalo, že byla Jaffa a Askalon předávána jednomu nebo více členům Amauryho první rodiny. V roce 1221 byla města předána králem Janem z Brienne do rukou jeho synovce Gautiera IV., když se oženil s vnučkou pozdějšího krále Amauryho II., který držel Hrabství Jaffu a Askalon po svém mladším bratrovi, králi Guyovi de Lusignan. Někdy kolem roku 1250 bylo hrabství předáno jedné z větví klanu Ibelinů. S dobytím Jaffy sultánem Bajbarsem v roce 1268 se hrabství stalo jen formálním. Titul hrabě z Jaffy a Askalonu byl znovu později udělen kyperským králem Jakubem II. Janu Perezu Fabricovi.

Vazalská panství[editovat | editovat zdroj]

Hrabství Jaffa a Askalon mělo čtyři na sobě závislá panství:

Seznam hrabat z Jaffy a Askalonu[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku County of Jaffa and Ascalon na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • John L. La Monte, Feudal Monarchy in the Latin Kingdom of Jerusalem, 1100-1291. The Medieval Academy of America, 1932.
  • MAYER, Hans Eberhard. The Origins of the County of Jaffa. Israel Exploration Journal. 1985, roč. 35, čís. 1, s. 35–45. (anglicky) 
  • Jonathan Riley-Smith, The Feudal Nobility and the Kingdom of Jerusalem, 1174-1277. The Macmillan Press, 1973.
  • RUNCIMAN, Steven. A history of the crusades. Vol. 2, The Kingdom of Jerusalem and the Frankish East : 1100-1187. London: Penguin Books, 1990. 536 s. ISBN 0-14-013704-1. (anglicky) 
  • Steven Tibble, Monarchy and Lordships in the Latin Kingdom of Jerusalem, 1099-1291. Clarendon Press, 1989.

Související články[editovat | editovat zdroj]