Housina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Housina
Vrchol Housiny (461 m n. m.)
Vrchol Housiny (461 m n. m.)

Vrchol461 m n. m.
SeznamyHory Hořovické pahorkatiny
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříHořovická pahorkatina / Karlštejnská vrchovina / Suchomastská vrchovina / Tmaňská vrchovina[1]
Souřadnice
Housina
Housina
PovodíLitavka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Housina
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Dubový les na jižním svahu
Dubový les na jižním svahu
Základní informace
Vyhlášení16. prosince 2013
VyhlásilKrajský úřad Středočeského kraje
Nadm. výška293–461 m n. m.
Rozloha189,64 ha[2][3]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresBeroun
UmístěníLibomyšl, Neumětely, Želkovice
Další informace
Kód5981
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Housina je terénní hřbet ve Středočeském kraji v okrese Beroun. Rozprostírá se ve směru západ-východ mezi obcemi Libomyšl a Všeradice. Nejvyšší bod se nachází 461 metrů nad mořem. Zasahuje do katastrálních území Všeradice, Lážovice, Neumětely, Libomyšl a Želkovice u Libomyšle. Housina je též název historického zemědělského dvora a moderního prasečince Neumětely čp. 193 na úpatí hřbetu. Západní část byla 11. listopadu 2013 vyhlášena jako přírodní památka Housina. Na západním výběžku chráněného území se dochovaly pozůstatky zaniklého hradu Starý zámek u Neumětel. Další hrad Košík stával v chráněném území na návrší asi 1,5 kilometru severovýchodně od Neumětel.

Přírodní poměry[editovat | editovat zdroj]

Celý hřbet měří na délku zhruba 6 km, na šířku průměrně něco přes kilometr. Zhruba v polovině hřbetu (blíže k jeho západnímu konci) se nachází Housinské sedlo (přibližně 415 m n. m.), které dělí Housinu na dvě části, vyšší západní část a o něco rozlehlejší, avšak nižší východní část. Housinským sedlem vede silnice III/11413 z Bykoše do Neumětel, ze které v Housinském sedle odbočuje silnice III/11414 do Lážovic.

Turistický rozcestník poblíž západního okraje Housiny
Housinské sedlo

Nejvyšší bod západní části a tedy i celé Housiny se nachází ve výšce 461 metrů nad mořem. Nejvyšší bod východní části má nadmořskou výšku 441 metrů. Jižní svahy hřbetu jsou prudší než svahy severní. Hřbet je ve své horní části zalesněný, dolní okraj lesa se nachází na severním úbočí zhruba 400 až 420 metrů nad mořem, na jižním úbočí zhruba 340 až 350 metrů nad mořem. Jižní úbočí je tedy mnohem více zalesněné (téměř již od úpatí) než úbočí severní. V lesích na Housině převládá dub, který zejména v její západní části tvoří souvislé doubravy.[zdroj⁠?] V menší míře se vyskytuje borovice lesní, smrk ztepilý, buk lesní, modřín opadavý a bříza bělokorá.[zdroj⁠?] Pod dolním okrajem lesa se rozprostírají intenzivně obdělávaná pole, která na severních svazích hřbetu místy dosahují téměř až k jeho hřebeni.

Západní část, od Housinského sedla až ke kopci Španělka včetně, byla 11. listopadu 2013 vyhlášena jako přírodní památka Housina, je též evropsky významnou lokalitou. Chráněné území má rozlohu má rozlohu 185 hektarů a zasahuje do katastrálních území Libomyšl, Neumětely a Želkovice u Libomyšle. Předmětem ochrany jsou evropsky významná stanoviště hercynské dubohabřiny, eurosibiřské stepní doubravy a polopřirozené suché trávníky a křoviny na vápnitých podložích. Z vzácnějších druhů rostlin se zde vyskytují například mochna bílá či hlaváček letní. Hojně se zde vyskytuje sasanka hajní a jaterník podléška. Ze vzácných druhů hmyzu se zde vyskytují například střevlík hajní či krajník hnědý, poměrně hojně je zde zastoupen roháč obecný.[4]

Na úpatí hřbetu se na jih od Housinského sedla nachází velkokapacitní vepřín.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Po hřebeni Housiny vede modrá turistická značka. Její výchozí bod se nachází poblíž západního okraje Housiny a dá se na něj dostat po červené turistické značce od nádraží ve Zdicích nebo z Neumětel. Zmíněná modrá značka vede přes celý hřeben Housiny až k vlakové zastávce ve Všeradicích. Celá trasa ze Zdic do Všeradic měří čtrnáct kilometrů.

V zimním období, když jsou stromy bez listí, se z některých míst Housiny naskýtá zajímavý méně tradiční výhled na Brdy a brdské Hřebeny, například na vrcholy Písek, Plešivec, Studený vrch, Charvát, Liška, Roudný, Brdo a Jistevník. Velmi hezký výhled na Hřebeny je též z výše položené části obce Všeradice na východním okraji Housiny.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech = Geomorphological regionalization of the relief of Bohemia. Praha: Kartografie, 2006. 80 s. ISBN 80-7011-913-6. (česky, anglicky) 
  2. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  3. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  4. Středočeský kraj vyhlásil novou přírodní památku Housina na Berounsku Archivováno 27. 2. 2014 na Wayback Machine., Středočeský kraj, 11. 11. 2013

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]