Bohyška jitrocelová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Hosta plantaginea)
Jak číst taxoboxBohyška jitrocelová
alternativní popis obrázku chybí
Bohyška jitrocelová (Hosta plantaginea)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádchřestotvaré (Asparagales)
Čeleďchřestovité (Asparagaceae)
Podčeleďagávové (Agavoideae)
Rodbohyška (Hosta)
Binomické jméno
Hosta plantaginea
(Lam.) Asch.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bohyška jitrocelová (Hosta plantaginea) je jednoděložná rostlina z čeledi chřestovitých (Asparagaceae), podčeledi agávové (Agavoideae). Před nástupem nového taxonomického systému APG III byla zařazována do čeledi liliovitých v širším pojetí (Liliaceae s. l.) nebo do čeledi bohyškovité (Hostaceae).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Bohyška je vytrvalá, asi 30–50 cm vysoká rostlina s oddenkem. Listy v přízemní růžici jsou jednoduché, řapíkaté, řapíky jsou 20–40 cm dlouhé. Čepel je vejčitá až vejčitě srdčitá se srdčitou bází, 14–25 cm dlouhá a 6–16 cm široká. Květy jsou uspořádány do květenství, jednostranného hroznu, každý květ je podepřen dvěma listeny. Květy na stopkách dlouhých přibližně 1 cm jsou vonné, okvětí je bílé až nafialovělé. Okvětní lístky, kterých je 6, jsou dole srostlé v okvětní trubku. Tyčinek je 6, dole jsou srostlé s okvětím. Gyneceum je srostlé ze tří plodolistů, plodem je tobolka.[1][2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Přirozeně je rozšířena v jihovýchodní Číně. Jako pěstovanou okrasnou rostlinu ji můžeme najít i v Evropě a Severní Americe, v Evropě již od roku 1784.[3]

Použití[editovat | editovat zdroj]

V ČR je bohyška jitrocelová nepůvodní, ale její kultivary jsou hojně pěstovány jako okrasné rostliny, vykvétající v pozdním létě.

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

Pěstované rostliny nesnášejí dobře přímé slunce; velká plocha listů se snadno poškodí sluncem již během jara. Rostliny preferují polostín a přiměřeně vlhké, propustné živné půdy, ačkoli snesou většinu běžných půd. Množení kultivarů se provádí obvykle dělením oddenků a trsů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hosta plantaginea in Flora of China @ efloras.org. www.efloras.org [online]. [cit. 2019-03-31]. Dostupné online. 
  2. Dostál J. (1989): Nová Květena ČSSR, vol. 2, Academia, Praha
  3. Hosta plantaginea in Flora of North America @ efloras.org. www.efloras.org [online]. [cit. 2019-03-31]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]