Horní Kralovice (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Horní Kralovice
zámek Horní Kralovice, kresba Johanna Venuta z roku 1813
zámek Horní Kralovice, kresba Johanna Venuta z roku 1813
Základní informace
Slohnovobarokní
Výstavbapřed 1267 (tvrz)
Přestavbapo 1571 (barokní zámek), po 1805 (klasicistní), po 1830 (novobarokní)
Zánik1970
Stavebníkneznámý
Další majiteléVyšehradská kapitula, páni z Kralovic, Trčkové z Lípy, Cinadrové z Újezdce, Zručtí z Chřenovic, Novohradští z Kolovrat, Maltézští rytíři, Gottmanové, Swippelové, Lockeové
Poloha
AdresaHorní Kralovice, původní Dolní Kralovice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Horní Kralovice stával v dnes již neexistující obci Horní Kralovice, součásti původní, dnes zatopené, obce Dolní Kralovice. Dnes je místo zatopenou vodní nádrží Želivka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zámku předcházela tvrz, kterou nechal zřejmě vystavět správce Vyšehradské kapituly. Kdy k tomu došlo, není známo. V roce 1267 je zmiňován Martin z Kralovic a v letech 14081416 Jarek z Kralovic. Po něm se dostává do vlastnictví jeho syna Oldřicha Močihuba, jemuž, coby katolíkovi, daroval císař Zikmund obec. V roce 1440 však Horní Kralovice odkoupili Trčkové z Lípy. V roce 1505 se dostává do majetku Albrechta a Záviše Cinadrů z Újezdce, kteří je přejmenovali na Cinadrovy Kralovice. O něco později jsou pouze v držení Albrechta a jeho syna Jana. Po jejich předčasné smrti, kdy je otrávila jejich hospodyně Voršila Blažková z Kutné Hory, se panství ujal Aleš Cinadr a po jeho smrti jeho sestra Veronika. Ta si vzala Lévu Zručského z Chřenovic a Kralovice na něj nechala přepsat. Brzy na to ovdověla, ale opět se provdala a to za Albrechta Novohradského z Kolovrat. Roku 1571 statek odkoupil velkopřevor Maltézských rytířů, Václav Zajíc z Házmburka.

Maltézští rytíři nechali tvrz přestavět na barokní zámek a sloužil k letním pobytům velkopřevora a komendátorů. Řád jej vlastnil do roku 1805, kdy zámek odkoupil Jan Gottman a nechal jej přestavět v duchu klasicismu, po jehož smrti zámek zdědila jeho dcera Karolína Swippelová. Roku 1830 panství odkoupil Dionýs Locke, přičemž v majetku Lockeů zůstal do roku 1945. Ti jej také přestavěli v duchu novobaroka. V parku nechali na ostrůvku v jezírku postavit gloriet a roku 1930 nedaleko i kapli Božího srdce Páně, která plnila i funkci rodinné hrobky. V roce 1946 došlo k rozparcelování statku a zámek získala Zemská komise pro péči o mládež. Od roku 1955 jej využívalo ředitelství Státního statku Dolní Kralovice. Dne 18. září 1963 československá vláda rozhodla o vybudování vodní nádrže Želivka a v roce 1970 byl zámek zdemolován.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]