Horace McCoy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Horace McCoy
Narození14. dubna 1897
Pegram
Úmrtí15. prosince 1955 (ve věku 58 let)
Beverly Hills
Příčina úmrtíinfarkt myokardu
Povoláníscenárista, romanopisec a spisovatel
Žánrhardboiled
Významná dílaThey Shoot Horses, Don't They?
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Horace McCoy (14. dubna 1897, Pegram, Tennessee15. prosince 1955, Beverly Hills, Kalifornie) byl americkým spisovatelem a scenáristou, představitelem americké drsné školy a stylu noir. Jeho nejznámějším dílem je román Koně se přece střílejí (1935 - They Shoot Horses, Don't They?), který byl zfilmován Sydney Pollackem v roce 1969, čtrnáct let po McCoyově smrti.

Život[editovat | editovat zdroj]

McCoy se narodil v Pegramu, ve státě Tennessee. V posledním roce se účastnil i první světové války jako letec na západní frontě. Letěl několikrát za nepřátelské linie jako bombardér a průzkumný fotograf. Byl raněn a získal Croix de guerre (Válečný kříž) od francouzské vlády.

Od roku 1919 pracoval jako sportovní redaktor pro Dallas Journal v Texasu. Na konci dvacátých let začal publikovat své příběhy v bulvárech s mystickou tematikou.

Během Velké americké krize se přestěhoval do Los Angeles, aby se zde stal hercem. Hrál v nepříliš úspěšném filmu The Hollywood Handicap (1932). Práce vyhazovače na zábavním molu v Santa Monice pro něj byla inspirací k napsání knihy Koně se přece střílejí, příběhu o tanečním marathónu v dobách Velké americké krize.

McCoy psal především noirové klasiky, např. Kiss Tomorrow Goodbye (1948 – příběh vyprávěný amorálním hrdinou, Ralphem Cotterem, stejnojmenný film byl natočen James Cagneym v roce 1950).

V Hollywoodu psal McCoy westerny, detektivní melodramata i další filmy pro rozličná studia. I když většina jeho děl je průměrná, McCoy pracoval s takovými režiséry jako Henry Hathaway, Raoul Walsh nebo Nicholas Ray. Byl rovněž asistentem scenáristy při tvorbě filmu King Kong (1933).

McCoy zemřel v Beverly Hills na infarkt myokardu.