Holubník (Jizerské hory)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Holubník
Holubník z Olivetské hory (886 m)
Holubník z Olivetské hory (886 m)

Vrchol1070,6 m n. m.
Prominence76 m ↓ sedlo Holubníku
Izolace2,2 km → Černá hora
SeznamyTisícovky v Česku #229
Hory a kopce Jizerských hor
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříJizerské hory / Jizerská hornatina / Smědavská hornatina / Černohorská část
Souřadnice
Holubník
Holubník
Horninažula
PovodíSmědá, Lužická Nisa
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Holubník (německy Taubenhaus) je hora ležící v Libereckém kraji ve středu Hejnického hřebene v pohoří Jizerské hory. Holubník je zpřístupněn červeně značenou turistickou stezkou spojující Ptačí kupy (1013 m) a sedlo Holubníku (999 m). Po severním úbočí vrcholu je vedena Štolpišská silnice, po jižním úbočí zase Nová cesta.

Vrchol[editovat | editovat zdroj]

Na vrcholu je asi 10 metrů vysoká skála (obtížněji přístupná), ze které je kruhový rozhled. K vrcholové skále je ale značený turistický chodník (odbočka k vrcholu). Vrcholové partie jsou značně poznamenány imisemi, které zde způsobily devastaci původního smíšeného lesa. Dosud se zde uchovaly zničené porosty smrku a jeřábu. Na hřebeni jsou patrny jednotlivé stupňovité terasy, kolem vrcholu zase rozličné tvary zvětrávání žuly.

Sedlo Holubníku[editovat | editovat zdroj]

V sedle s Černou horou 1,5 km východně od vrcholu je rozcestí Sedlo Holubníku s turistickým přístřeškem. Asi 200 m severně od sedla, vlevo od zeleně značené stezky, je známý pomníček Bílá smrt, připomínající pošetilou sáňkařskou výpravu tří pánů z roku 1909.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]