Hmongové

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hmongové
Populace
4 až 5 milionů
ČínaČína Čína3 miliony
VietnamVietnam Vietnam787 604
LaosLaos Laos460 000
USA Spojené státy209 866
ThajskoThajsko Thajsko151 080
Jazyk(y)
hmongština
Náboženství
buddhismus, šamanismus, křesťanství atd...

Hmongové (také mongové) jsou asijská etnická skupina, obývající převážně hornaté oblasti Vietnamu, Laosu a Thajska. Jde o podskupinu v Číně žijícího etnika Miao, Hmongové ale v 18. století z důvodů politických problémů a při hledání nové obdělavatelné půdy odešli na jih. Početné skupiny Hmongů odešly z politických důvodů po skončení Vietnamské války do Spojených států a dalších západních zemí.

Hmongové hovoří vlastním jazykem ze skupiny hmongsko-mienských jazyků. Sami sebe dělí na "bílé Hmongy" (Hmong Der) a "zelené Hmongy" (Mong Leng), tyto skupiny hovoří mírně odlišným, ale vzájemně srozumitelným dialektem. Existují navíc i další etnické podskupiny. Podle některých názorů se má pro "bílé Hmongy" používat označení Hmong a pro "zelené Hmongy" označení Mong, mnohdy jsou ale ztotožňováni pod názvem Hmong (který vychází z dialektu bílých Hmongů). Pro skupiny žijící v Číně je užíván termín Miao, ten čínští Hmongové akceptují, nicméně nečínští Hmongové jej mohou vnímat jako urážlivý.

Mnoho Hmongů se účastnilo odboje proti laoské komunisticko-nacionalistické straně Pathet Lao a mnoho z nich proto muselo emigrovat. Někteří Hmongové se také účastnili války ve Vietnamu na straně USA pod vedením generála Vang Pao.

Jejich počet se odhaduje na 4-5 milionů, většina (tři miliony) přitom žije v Číně, zhruba 800 000 ve Vietnamu, 450 000 v Laosu, 250-300 000 ve Spojených státech, 150 000 v Thajsku , 15 000 ve Francii[1] a 2 000 ve Francouzské Guyaně.[2]

Odkaz v kultuře[editovat | editovat zdroj]

S hmongskou kulturou se můžeme seznámit ve filmu Gran Torino natočeném roku 2008. Dále se pak Hmongové objevili i v osmnácté epizodě osmé série seriálu Dr. House.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hmong people na anglické Wikipedii.

  1. Hmong in France: Assimilation and Adaptation. www.uwlax.edu [online]. [cit. 2017-02-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-08-09. 
  2. Hmong's new lives in Caribbean

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]