Hluky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Hluky (Kounov))
Hluky
Kaplička
Kaplička
Lokalita
Charakterosada
ObecKounov
OkresRychnov nad Kněžnou
KrajKrálovéhradecký kraj
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel26 (2021)[1]
Katastrální územíKounov u Dobrušky
Nadmořská výška500 m n. m.
PSČ518 01
Počet domů25 (2011)[2]
Hluky
Hluky
Další údaje
Kód části obce71161
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hluky (německy Haufen) jsou místní částí obce Kounov v okrese Rychnov nad Kněžnou v Královéhradeckém kraji v podhůří Orlických hor. Počet stálých obyvatel se v posledních desetiletích stabilně snižuje a k roku 2011 zde žilo již pouze 26[1] stálých obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Malá osada se připomíná v historických záznamech již k první polovině 16. století, především díky charakteristicky hlučícímu potoku (odtud zřejmě název vesnice). Hlucký potok je levostranným přítokem Zlatého potoka, který pokračuje až do podhůří Orlických hor. Nejstarší dnes rozeznané zdejší stavení pochází již z počátku 18. století. V současné době jsou domy a chalupy v obci využívány především chataři a chalupáři.

Během 19. a na počátku 20. století byla na místních svazích dolována železná ruda. Hornické štoly (v řeči místních "haverské ďoury") jsou již od konce druhé světové války zavaleny, ale místy jsou dodnes patrné jako terénní nerovnosti na lesnatých svazích. Za války se v nich dle ústních informací místní obyvatelstvo hodlalo skrývat před ustupujícími vojáky wehrmachtu. K jejich využití tímto způsobem ale nakonec nedošlo.

Povodeň roku 1998[editovat | editovat zdroj]

V noci na 23. července roku 1998 postihla Hluky i některé okolní obce katastrofální povodeň, která jen v této malé obci zcela zničila dva domy (a mnohé další poškodila), zničila nebo poškodila několik automobilů a vyžádala si také dvě lidské oběti.[3] Tvář vesnice se po události výrazně změnila a stopy po povodni jsou patrné dodnes (např. vystavené obří balvany, přenesené rozbouřeným potokem). Materiální škody dosahovaly milionových hodnot a Hluky si dokonce na čtyři roky vysloužily název České Troubky, podle moravské obce, zničené o rok dříve podobnou povodní.[4][5][6][7]

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]