Hlavní návěstidlo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mechanické jednoramenné vjezdové návěstidlo ve Vraném nad Vltavou.

Hlavní návěstidla jsou proměnná návěstidla, jejichž návěst buď jízdu vlaku zakazuje nebo dovoluje. Ve stanovených případech mohou návěsti dovolující nebo zakazující jízdu vlaku dovolovat nebo zakazovat i jízdu posunovému dílu.

Mezi hlavní návěstidla patří:

  • Vjezdová návěstidla: ohraničují začátek dopravny s kolejovým rozvětvením. Jejich základní návěstí je návěst Stůj. Vjezdové návěstidlo odbočky je zároveň odjezdovým návěstidlem.
  • Odjezdová návěstidla: svými návěstmi mohou dovolovat odjezd z dopravny s kolejovým rozvětvením a mohou platit buď jen pro vlaky nebo pro vlaky a posun. Jejich základní návěstí je návěst Stůj.
  • Cestová návěstidla: se zřizují pro dovolení jízdy z koleje na jinou navazující kolej ve stanici, do jiného obvodu stanice nebo pro ukončení vlakové cesty na konci kusé koleje. Obvykle platí pro vlaky a posun. Jejich základní návěstí je návěst Stůj.
  • Krycí návěstidla kryjí výhybky na širé trati (nákladiště, vlečky) nebo přejezdy. Jejich základní návěstí může být i Volno. Nově se krycí návěstidla zpravidla nezřizují, v případě nutnosti krýt výhybku na širé trati se situace řeší tak, že tyto výhybky jsou začleněny do obvodu nějaké dopravny (jsou tedy kryty jinými hlavními návěstidly).
  • Oddílová návěstidla (hlásek, hradel, automatických hradel, automatického bloku) se umisťují na širé trati a rozdělují mezistaniční úsek na traťové oddíly. Oddílová návěstidla automatického bloku zároveň informují o návěsti následujícího návěstidla. Základní návěstí oddílových návěstidel je návěst Stůj, u oddílových návěstidel automatického bloku návěst Volno, vyjma posledního návěstidla automatického bloku před vjezdovým návěstidlem, kde je základní návěst „Výstraha“.
  • Návěstidla dopravny Portál: jsou umístěna před portálem tunelu, a dovolují nebo zakazují jízdu do následujícího traťového oddílu. Ohraničují začátek dopravny Portál.

Související články[editovat | editovat zdroj]