Nadání Josefa, Marie a Zdenky Hlávkových

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Hlávkova nadace)
Nadání Josefa, Marie a Zdenky Hlávkových
Vznik25. ledna 1904
Právní formanadace
SídloVodičkova 736/17, Praha, 110 00, Česko
Oficiální webwww.hlavkovanadace.cz
Datová schránkaqd4vsuy
IČO00216194 (VR)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nadání Josefa, Marie a Zdenky Hlávkových, obecně známé jako Hlávkova nadace, je nejstarší existující česká nadace, založená 25. ledna 1904 architektem Josefem Hlávkou.

Hlávkova nadace spolu s Nadací Českého literárního fondu každoročně udělují Cenu Josefa Hlávky za vědeckou literaturu. Dále je udělována Medaile Josefa Hlávky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Nejstarší česká nadace byla založena Josefem Hlávkou 25. ledna 1904 a zachovala si nepřetržitou právní kontinuitu až do současnosti.

Nadání bylo výhradním dědicem veškerého velice rozsáhlého jmění Josefa Hlávky a jeho posláním je sloužit vzdělanosti českého národa.

Finanční a ekonomický otřes v důsledku 1. světové války znehodnotil část majetkové nadace, ale ta přesto jen v letech 19041939 podpořila cca 3 500 nemajetných vysokoškolských studentů bezplatným ubytováním na Hlávkově koleji.

V roce 1953 byly rozhodnutím komunistické vlády zrušeny všechny české nadace s výjimkou Nadání Josefa, Marie a Zdenky Hlávkových, které byla ponechána možnost formální existence, však byla připravena o nemalou část nadačního majetku.

V roce 1954 byla Studentskému spolku pražských vysokoškoláků zabavena kolej Josefa Hlávky a převedena do vlastnictví státu. Po listopadu 1989 došlo k opětovnému rozvoji nadace.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Nadání nyní spravuje jmění zahrnující především zámek Josefa Hlávky v Lužanech u Přeštic a nadační domy v Praze.

Výnosy z pronájmů slouží finančnímu zajištění nadačního programu, který vychází z přání zakladatele.

Svému účelu se vrátila i kolej Josefa Hlávky v Jenštejnské ulici v Praze, kde jsou na náklady Nadání ubytováni vynikající studenti vysokých škol.

Péče o stav koleje zajišťuje České vysoké učení technické, které také budovu vlastní.

Od roku 1991 činily nadační příspěvky pro vynikající studenty vysokých škol a mladé vědce a umělce více než 55 milionů korun.

V ediční řadě Národohospodářského ústavu podporované nadací bylo vydáno 79 odborných studií.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]