Hjalmar Riiser-Larsen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hjalmar Riiser-Larsen
Narození7. června 1890
Oslo, Norsko
Úmrtí3. června 1965 (ve věku 74 let)
Kodaň, Dánsko
Místo pohřbeníhřbitov Vår Frelsers
Povoláníobjevitel, podnikatel, pilot a důstojník
OceněníMedaile století Davida Livingstona (1931)
Řád bílého lva II. třídy
Kongens fortjenstmedalje
komandér Záslužné legie
Medaile za obranu 1940–1945
… více na Wikidatech
DětiBjørg Riiser-Larsen
Funkcevelitel Norského královského letectva (1944–1946)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hjalmar Riiser-Larsen (7. června 1890, Oslo, Norsko3. června 1965, Kodaň, Dánsko)[1] byl norský letec, polárník, podnikatel a voják.

Život[editovat | editovat zdroj]

Od začátku první světové války byl pilotem u norských námořních vzdušných sil. Jako polární letec se poprvé proslavil v roce 1925, když spolu s Amundsenem, jako jeho pilot, s letadlem Dornier Wal přistál na 88° severní šířky. Oba polárníci strávili 26 dní v ledové pustině, než se jim podařilo za dramatických okolností vzlétnout a vrátit se na Špicberky.

O té doby se zúčastnil řady arktických expedic. V roce 1926 byl opět s Amundsenem a s Umberto Nobilem na palubě vzducholodi Norge při jejím slavném letu k severu. V roce 1928 se Riiser Larsen opět vrátil na Špicberky, aby se zapojil do úspěšného pátrání po trosečnících z Nobileho vzducholodi Italia a aby následně marně hledal samotného Roalda Amundsena, kterého při pátrací akci pohltilo polární moře.

Po roce 1930 vedl tři norské expedice do Antarktidy, a když se mu podařilo úspěšně zmapovat velkou část Antarktidy, vrátil se do Norska a stal se manažerem letecké společnosti DNL (Det Norske Luftfartsselskap), která se v roce 1946 sloučila s dalšími dvěma leteckými společnostmi v Scandinavian Airlines System.

Tou dobou už byl ale Hjalmar Riiser-Larsen opět u armády – začala druhá světová válka. Po invazi Němců do Norska uprchl do Londýna a pak na čas do Kanady, odkud se vrátil do funkce velícího generála norských vzdušných sil.

Po válce se vrátil ke komerčnímu létání a stal se regionálním manažerem švédské letecké společnosti CEO.

Karl L. Kleve z Norského muzea letectví o Riiser-Larsenovi říká: „Když přišel čas letadel a vzducholodí, stal se Riiser-Larsen vůdčí osobností v tomto oboru. Když se myšlenky obchodníků obrátily k myšlence využít létání k vydělávání peněz, vzali si k ruce Riiser-Larsena. Když nadešel čas vybudovat moderní letectvo pro armádu, vzpomněli si na Riiser-Larsena.“

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Řády a medaile, které obdržel Hjalmar Raiser-Larsen:[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. https://snl.no/Hjalmar_Riiser-Larsen
  2. Hjalmar Riiser-Larsen, Norsk polarhistorie Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]