Hiroši Sugimoto

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hiroši Sugimoto
Hiroši Sugimoto (2008)
Hiroši Sugimoto (2008)
Narození23. února 1948 (76 let)
Tokio
NárodnostJaponci
Alma materUniverzita Rikkjó
Povolánífotograf
OceněníHasselblad Award (2001)
Praemium Imperiale (2009)
Guggenheimovo stipendium
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Hiroši Sugimoto je japonské jméno, v němž Sugimoto je rodové jméno.
Jeden z architektonických projektů, na kterém měl Sugimoto podíl - obnova svatyně Gooh, Naoshima, Prefektura Kagawa, Japonsko

Hiroši Sugimoto (japonsky 杉本博司, Sugimoto Hiroši; * 23. února 1948) je japonský fotograf v současné době působí mezi Tokijem v Japonsku a New Yorkem v USA.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Narodil a vyrůstal v Tokiu, v roce 1970 vystudoval sociologii a politiku na Univerzitě svatého Pavla v Tokiu. O dva roky později jako umělec získal titul BFA v oboru výtvarných umění na Art Center College of Art and Design v Los Angeles. Poté se Sugimoto usadil v New Yorku. Sugimotovy fotografie slouží jako časová kapsle pro sérii událostí v čase. Jeho práce se zaměřuje na pomíjivost života a konflikt mezi životem a smrtí.

Sugimoto je také ovlivněn spisy a dílem Marcela Duchampa, stejně jako dadaistů a surrealistického hnutí jako celku.[1] Na konci 20. století projevil velký zájem o moderní architekturu.

Za používání velkoformátových kamer 8×10 palců a extrémně dlouhých expozic získal Sugimoto pověst jako fotograf vysokých technických dovedností. Je uznáván stejně jak pro koncepční tak i za filozofické aspekty své práce.

Sugimoto začal pracovat s dioramaty v roce 1976. Jeho série Portréty začala vznikat v roce 1999. V této řadě Sugimoto fotografoval voskové figuríny Jindřicha VIII. (1491–1547) a jeho manželky. Tyto voskové figuríny jsou inspirovány portréty počátku 16. století a při fotografování se Sugimoto pokusil napodobit osvětlení, které v tom čase používali tehdejší malíři.

Ceny a ocenění[editovat | editovat zdroj]

Knihy[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]