Hip house

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hip house
Původ ve stylechHouse, hip hop, acid house
Kulturní pozadíkonec 80. let, Chicago, New York, Detroit
Typické nástrojeSyntezátor, bicí automat, sekvencer, klávesy, sampler
Odvozené stylyUK garage, Eurodance
Podstyly
Chicago - United Kingdom - Kwaito

Hip house nebo house rap je hudební žánr, který míchá prvky house a hip-hopu. Tento žánr se dostal do popředí v 80. letech 20. století v New Yorku a Chicagu. Ve Spojeném království vznikla první oficiální hip housová skladba s názvem "Rock Da House" od britských producentů Beatmasters a britské ženské rapové dvojice Cookie Crew již v roce 1987.

V roce 1989 vypukl menší spor, když americká nahrávka nazvaná "Turn Up The Bass" od Tyree Coopera featuring Kool Rock Steady byla vyhlášena tvůrci za "první hip housovou skladbu na vinylové desce." Beatmasters se přeli o to, že první byla jejich "Rock Da House", která byla oficiálně vydána na vinylové desce v roce 1986.

UK garage[editovat | editovat zdroj]

Po sloučení R&B s garage house vznikl nový žánr nazvaný UK garage. Další spojení UK garage s britským hip-hopem vyústily v to, co je dnes známé jako grime. Derivátem grime je grind, které připomíná rap rock, drum and bass a alternative dance. Rave žánry jako speed garage nebo UK funky vznikly také sloučením britského hip-hopu s nějakou formou nebo aspektem house.

Seznam interpretů[editovat | editovat zdroj]