Heřmanův Městec (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Heřmanův Městec
Zámek Heřmanův Městec
Zámek Heřmanův Městec
Základní informace
Slohnovobaroko
Poloha
AdresaHeřmanův Městec, ČeskoČesko Česko
UliceMasarykovo náměstí
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky21114/6-816 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Heřmanův Městec je výrazná pozdně barokní jednopatrová budova, která byla posléze klasicistně přestavěna a v letech 1932-1933 novobarokně dostavěna. Zámek je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Poloha a popis[editovat | editovat zdroj]

Nachází se jihovýchodní části města Heřmanův Městec na Chrudimsku v Pardubickém kraji a je umístěna ve velmi rozsáhlém a krajinářsky hodnotném anglickém zámeckém parku, který přechází v lesopark. V severozápadním nároží (směrem k městu) budově dominuje výrazná šestiboká novogotická věž. Nad vstupem do budovy se nachází rizalit s trojúhelníkovým štítem rodu Kinských.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původně v těchto místech stávala tvrz (její původní základy se dochovaly dodnes), která byla koncem 16. století přestavěna na renesanční zámek, který zde byl uveden do provozu v roce 1591, v roce 1623 však byla původní zámecká budova téměř zcela zničena, neboť byla vypálena císařským vojskem. Jan Berka z Dubé pak v roce 1630 nechal zámek opravit a rozšířit, respektive znovu postavit.

Následovali další majitelé – Šporkové a Kinští, kteří zde prováděli barokní, klasicistní a nakonec i novobarokní úpravy.

20. století[editovat | editovat zdroj]

V roce 1945 byl zámek užíval nejprve nacistický Wehrmacht jako svoji štábní budovu, zdejší zámecký park tehdy posloužil jako polní letiště. Po osvobození v květnu 1945 objekt obsadila Rudá armáda a po druhé světové válce se zde krátce nacházelo letní sídlo ministerstva zahraničních věcí ČSR.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1952 celý zámecký areál slouží sociálním službám, kdy sem byl umístěn Domov důchodců hlavního města Prahy. Zámek není pro veřejnost přístupný.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2011-07-31]. Identifikátor záznamu 131978 : zámek. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]