Hermesvilla

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hermesvilla
Hlavní průčelí Hermesvilly ve Vídni
Hlavní průčelí Hermesvilly ve Vídni
Účel stavby

městská rezidence císařovny Alžběty, dnes součást expozice Vídeňského muzea

Základní informace
Slohbaroko
ArchitektKarl von Hasenauer
Výstavba18821886
StavebníkFrantišek Josef I.
Další majitelérakouská císařská rodina
Poloha
AdresaHlavní město Vídeň, RakouskoRakousko Rakousko
Nadmořská výška295 m
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky51872
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hermesvilla je městský palác ve Vídni , ve 13. vídeňském obvodu- Hietzingu, v areálu Leinzské zoologické zahrady. Bývalá jízdárna a stáje nyní slouží zoo, stejně jako rozlehlá zahrada.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Socha Herma, jež dala paláci jméno - Hermes der Wächter, od Ernsta Hertera.

Palác byl vystavěn v letech 1882 až 1886 podle návrhu architekta Karla von Hasenauera, jako dar císaře Františka Josefa I. jeho manželce, císařovně Alžbětě ("Sisi"). Původní název "Villa Waldruh" byl změněn v roce 1885, kdy císařovna dala do parku instalovat sochu berlínského sochaře Ernsta Hetera s názvem Hermes der Wächter (Hermés strážce), jehož jméno nese dodnes.[1] Po smrti císařovny palác zdědila a užívala její nejmladší dcera, arcivévodkyně Marie Valerie, až jej roku 1911 prodala dvornímu eráru.

Od roku 1971 je palác součástí Muzea města Vídně. Kromě stálé výstavy, věnované historii budovy a jejích obyvatel, muzeum palác využívá k dočasným výstavám.[1]

Architektura a interiér[editovat | editovat zdroj]

Ložnice císařovny
Pohled na palác ze zahrady

Tříkřídlý a třípodlažní palác v historizujícím stylu ma na fasádě střídavě užité režné a omítané zdivo. V interiéru jsou k obkladům použity různé mramory (bílý z Laasu, barevný ze Steringu). Ve dvou patrech zahradního průčelí jsou vsazeny ozdobné litinové arkády. Na výzdobě interiérů se podílelo několik malířů, Franz Matsch, Hans Makart a Gustav Klimt.[1] Taneční sál je vyzdoben především štuky. Ložnice císařovny svými malbami odkazuje na Shakespearovy sonety, na stropě vymaloval Hans Makart Jaro, uprostřed fresku Bůh Apollón ve slunečním voze. Salón je vymalován v pompejském stylu. Plně zařízená zůstala tělocvična císařovny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hermesvilla na španělské Wikipedii.

  1. a b c (anglicky) Hermesvilla Archivováno 8. 8. 2014 na Wayback Machine. oficiální stránky Wien Museum. Consultado el 31 de julio de 2012

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]