Helon Habila

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Helon Habila
Rodné jménoHelon Habila Ngalabak
Narození1967 (56–57 let)
Kaltungo, Gombe
Povoláníspisovatel, žurnalista, básník
StátNigérieNigérie Nigérie
Vzděláníanglistika (UNIJOS)
Alma materUniversity of Jos (UNIJOS), Nigérie
University of East Anglia, Norwich, Spojené království
Významná dílaOil on Water
OceněníCaine Prize (2001)
Windham–Campbell Literature Prizes (2015)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Helon Habila (* listopad 1967) je nigerijský spisovatel, novinář a básník, který střídavě žije v Nigérii a v USA. Je členem sdružení afrických spisovatelů, neziskové organizace African Writers Trust.

Stručný životopis[editovat | editovat zdroj]

Helon Habila pochází z okresu Kaltungo ve státě Gombe na východě Nigérie. Po studiích na domácí univerzitě v městě Jos pracoval jako redaktor kulturní rubriky v redakci nigerijského deníku Vanguard[1]. Po prvních spisovatelských úspěších obdržel Habila pozvání od Východoanglické university (University of East Anglia) v britském Norwichi, kde následně působil jako odborný asistent. V letech 2005/2006 pracoval jako asistent profesora Chinua Achebe na Bard College ve státě New York v USA. Od července 2013 do června 2014 prožil Helon Habila jeden rok v Berlíně v rámci stipendia DAAD (Deutscher Akademicher Austaschendienst),[2] kde začal psát své další dílo, pracovně nazvané The Fortress (Pevnost).[3] Helon Habila žije s manželkou a třemi dětmi po většinu roku ve Fairfaxu ve státě Virginie (USA), kde působí na George Mason University jako externí profesor.

Tvorba a ocenění[editovat | editovat zdroj]

V roce 2001, v době, kdy ještě působil v redakci Vanguardu, publikoval Habila povídku Love Poems, za kterou následně získal cenu Caine Prize, určenou anglicky píšícím africkým autorům.[2] Tato povídka byla ve skutečnosti textem, vyňatým z jeho budoucího románu Waiting for an Angel (Čekání na anděla), který vyšel v roce 2002. Za Čekání na anděla získal Helon Habila v roce 2003 v rámci afrického regionu Cenu Commonwealthu za nejlepší prvotinu (Commonwealth Writers Prize for Best First Novel).[4] Za svůj druhý román Measuring Time  (Měření času), vydaný v roce 2007, získal Habila Literární cenu Virginské knihovny (Library of Virginia). V roce 2010 (v USA v roce 2011) vyšel Habilův třetí román Oil on Water (Ropa na vodě). V knize popisuje tragický osud lidí, žijících v deltě řeky Niger uprostřed každodenních krvavých střetů mezi zástupci státu, ropných společností a různých ozbrojených skupin. Za toto dílo získal Helon Habila následující ocenění: Commonwealth Writers Prize (2011), Orion Book Award (2012), PEN/Open Book Award (2012) a  Windham–Campbell Literature Prize (2015).[4] Román Oil on Water vyšel česky pod názvem Mrtvá voda v brněnském nakladatelství MOBA v roce 2014.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Helon Habila na anglické Wikipedii.

  1. Stručná historie Vanguard Media Ltd.
  2. a b Helon Habila na seznamu oceněných Caine Prize. www.caineprize.com [online]. [cit. 2015-05-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-05-23. 
  3. Archivovaná kopie. www.helonhabila.com [online]. [cit. 2015-05-12]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-10-08. 
  4. a b Životopis Helona Habily na stránkách nadace Donalda Windhama a Sandy Campbella. windhamcampbell.org [online]. [cit. 2015-05-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-02-26. 
  5. Román Mrtvá voda ve fondu Národní knihovny

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]