Helena (švédská královna)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Helena
Narození11. století
Švédsko
ÚmrtíKlášter Vreta
Nábož. vyznáníkatolická církev
ChoťInge I. Švédský[1][2]
DětiKristina Ingesdotter Švédská[2]
Markéta Fredkulla
Kateřina Ingesdotter Švédská
Ragnvald Knaphövde
Ragnvald Ingesson
RodYngling
PříbuzníIngeborg Kyjevská[2], Malmfrid Kyjevská, Vselovod Pskovský, Izjaslav II. Kyjevský, Rostislav I. Kyjevský, Marie Mstislavna Kyjevská a Eufrasie Mstislavna Kyjevská (vnoučata)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Helena nebo také Elin (11. století – fl. asi 1105/10) byla jako manželka krále Inge I. a švédská královna a pravděpodobně sestra švédského krále Blóta-Svena.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Helenin původ není jistý. Zřejmě pocházela z Östergötlandu, z vedlejší větve královského rodu Ynglingů,[3] a byla sestrou jiného švédského krále, pohanského Blot-Svena. Manželství zřejmě vzniklo z touhy sjednotit křesťanské a pohanské frakce ve Švédsku. Někdy se spekuluje o tom, že byla ruského nebo řeckého původu, ale to je nepotvrzené a nepravděpodobné. Je dostatečně historicky prokazatelné, že Inge se oženil se sestrou Blot-Svena a Sven je vždy uváděn jako Ingeho švagr.[4] Islandské zdroje mluví o tom, že Ingeho manželkou byla sestra Blot-Svena Maer nebo také To však nejsou skutečná jména, jedná se o nordické označení dívky či panny. Její švédské jméno Elin si křesťanští cizinci přeložili jako Helena.

Genealogii vikinských rodin je velmi těžké odvodit, ale jako sestra Blot-Svena mohla být dcerou Ingvara Vittfarnea, syna krále Emunda Gammala. Existuje runový kámen, který nechal vztyčit muž jménem Sigtorn na počest své dcery a svého syna Svena. Pokud se jednalo o otce královny Heleny a Blot-Svena, její plné jméno by bylo Helena Sigtornsdotter.

Život[editovat | editovat zdroj]

O životě královny Heleny se toho příliš neví, ale pravděpodobně byla v době sňatku pohankou stejně jako její bratr a poté dobrovolně nebo z donucení konvertovala ke křesťanství. Jméno Helena mohla přijmout při svém křtu. Její dcery také dostaly křesťanská jména: Kristina, Markéta a Kateřina. V roce 1087 byl její bratr zabit a pohanství ve Švédsku bylo poraženo. Ke konci života Helena zřejmě byla křesťankou, založila totiž společně s manželem klášter Vreta v Östergötlandu.[5] Po manželově smrti v roce 1105 své dny dožila v tomto klášteře.

Potomci[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online. [cit. 2020-08-07]
  2. a b c Kindred Britain.
  3. * Lars O. Lagerqvist. "Sverige och dess regenter under 1.000 år").. [s.l.]: Albert Bonniers Förlag AB, 1982. ISBN 91-0-075007-7. (Swedish) 
  4. Lars O. Lagerqvist. "Sverige och dess regenter under 1.000 år.. [s.l.]: Albert Bonniers Förlag AB, 1982. ISBN 91-0-075007-7. (Swedish) 
  5. * Sven Rosborn: När hände vad i Nordens historia (1997)
  6. Sven Tunberg. Ragnvald Knapphövde, ett bidrag till diskussionen om Sveriges medeltida konungalängd. Svensk tidskrift. Upsala: Almqvist & Wiksells, 1954, s. 35–40. 

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Helena (wife of Inge the Elder) na anglické Wikipedii.

Švédská královna
Předchůdce:
Gyla?
10791084
Helena (švédská královna)
Nástupce:
Blot-Tulka?
Švédská královna
Předchůdce:
Blot-Tulka?
10871105
Helena (švédská královna)
Nástupce:
Ingegerda Norská