Helen Fieldingová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Helen Fielding)
Helen Fieldingová
Helen Fieldingová (2009)
Helen Fieldingová (2009)
Narození19. února 1958 (66 let)
West Yorkshire, Velká Británie
Povoláníspisovatelka
Alma materKolej svaté Anny
Významná dílaDeník Bridget Jonesové
Partner(ka)Kevin Curran
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Helen Fieldingová (* 19. února 1958 Morley, West Yorkshire, Velká Británie) je britská spisovatelka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Helen Fieldingová je anglická spisovatelka a scenáristka, která se nejvíce proslavila příběhem single třicátnice Bridget Jonesové, která se snaží najít smysl života a lásku. Knihy Deník Bridget Jonesové a Bridget Jonesová: S rozumem v koncích byly publikovány ve čtyřiceti zemích světa a prodalo se více než 15 milionů výtisků. Filmy se stejným názvem dosáhly světového úspěchu. The Guardian jmenoval Deník Bridget Jonesové jako jeden z deseti románů, které nejlépe definují 20. století.

V listopadu 2012 Helen Fieldingová oznámila, že začala psát třetí díl série Bridget Jonesové - Bridget Jonesová: Láskou šílená. V Anglii a USA vyšla kniha na podzim 2013. V Čechách vyšla kniha v září 2014 v nakladatelství XYZ.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Helen Fieldignová vyrůstala v Morley (West Yorkshire), v městečku zaměřeném na textilní průmysl na severu Anglie. S rodinou bydlela vedle továrny na hornické oblečení, kde byl její otec generálním ředitelem. Otec zemřel v roce 1982 a její matka, Nellie, stále žije v hrabství Yorkshire. Helen navštěvovala dívčí střední školu a má tři sourozence, Jane, Davida a Richarda. Vystudovala angličtinu na St. Anne College v Oxfordu a byla součástí Oxford revue na festivalu v Edinburghu roku 1978, ze které vzniklo stále trvající přátelství se skupinou komiků, umělců a spisovatelů, včetně Richarda Curtise a Rowana Atkinsona.

V roce 1979 začala Helen pracovat v BBC v magazínu Nationwide. Dále pracovala jako vedoucí různých dětských a zábavních show. V roce 1985 produkovala živé vysílání z uprchlického tábora ve východním Súdánu. Dále psala a produkovala dokumentární filmy o Africe. Tyto zkušenosti se staly základem pro její první román, Cause Celeb.

V letech 1990 - 1999 pracovala jako novinářka pro několik periodik jako např.: The Sunday Times, The Independent a The Telegraph. Její nejznámější román, Deník Bridget Jonesové, začal vycházet jako sloupek právě v The Independent. Sloupek byl tak úspěšný, že z něj vznikly dvě knihy a později i filmy, na kterých se Fieldingová významně podílela.

Nyní Helen Fieldingová dělí svůj čas mezi Londýn a Los Angeles. Se svým, nyní už exmanželem, Kevinem Curranem (spisovatelem a výkonným producentem The Simpsons) má dvě děti - Dashiell a Romy.

Souhrn díla[editovat | editovat zdroj]

  • 1994 – Cause Celeb
  • 1996 – Deník Bridget Jonesové
  • 1999 – Bridget Jonesová: S rozumem v koncích
  • 2013 – Bridget Jonesová: Láskou šílená

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]