Heinrich Müller (anatom)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Heinrich Müller
Narození17. prosince 1820
Castell
Úmrtí10. května 1864 (ve věku 43 let)
Würzburg
Příčina úmrtípásový opar
Alma materJuliova-Maxmiliánova univerzita ve Würzburku
Povoláníbiolog, anatom, oftalmolog a vysokoškolský učitel
ZaměstnavatelJuliova-Maxmiliánova univerzita ve Würzburku
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Heinrich Müller (17. prosince 1820 Castell10. května 1864 Würzburg) byl německý anatom, který se zabýval především stavbou lidského oka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Heinrich Müller studoval lékařství na univerzitách v Mnichově, Freiburgu, Heidelbergu, Würzburgu a Vídni. Z profesorů jej nejvíce ovlivnili Ignaz Döllinger (Mnichov), Friedrich Arnold (Freiburg), Jakob Henle (Heidelberg) a Carl von Rokitansky (Vídeň).

Müller habilitoval v roce 1847 na Univerzitě ve Würzburgu. Těžiště jeho práce spočívalo nejprve v patologické anatomii. Poté, co na univerzitu ve Würzburgu přišel v roce 1849 Rudolf Virchow, soustředil se Müller na topografickou a srovnávací anatomii. Od roku 1852 byl Heinrich Müller mimořádným profesorem anatomie, od roku 1858 pak řádným profesorem. Přednášel systematickou anatomii, histologii a mikroskopii.

Zemřel 10. května 1864 ve věku 43 let.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Ve svém výzkumu se Müller zabýval zejména anatomií oka. Původně mikroskopicky zkoumal orgány zraku zvířat, později se soustředil na lidské oko. Rozhodující měrou přispěl k poznání stavby oka a zrakového nervu. V roce 1851 objevil a popsal rodopsin.[1][2] Kromě jiného objevil a popsal takzvané Müllerovy buňky v sítnici. Společně s Albrechtem von Graef, F. C. Dondersem, Williamem Bowmanem a Ferdinandem von Arlt patří k nejvýznamnějším oftalmologům 19. století. V roce 1860 byl Heinrich Müller zvolen členem Akademie věd Leopoldina.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Heinrich Müller (Anatom) na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]