Hazcam

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Snímky z fotografické kamery Hazcam indikují inženýrům NASA, že vozítko Opportunity Rover uvízlo v písečné duně

Hazcam (zkratka Hazard Avoidance Cameras) jsou fotografické kamery umístěné vpředu a vzadu na vozítkách společnosti NASASpirit, Opportunity, Curiosity a Perseverance účastnící se misí na planetu Mars.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zařízení Hazcam je citlivé na viditelné světlo a snímá černobílé fotografie o rozlišení 1024x1024 pixelů. Tyto záběry jsou využívány interním počítačem vozítka k samostatné navigaci v nebezpečných situacích. Díky jejich umístění na obou stranách vozítka a simultánnímu snímání vpředu a vzadu poskytují podklady pro trojrozměrné mapování bezprostředního okolí. V důsledku toho, že kamery jsou fixovány napevno (nepohybují se samostatně, ale s vozítkem), disponují širokým úhlem pohledu (přibližně 120° horizontálně i vertikálně) a poskytují záběr na velký prostor terénu.

Kamery jsou považovány za technické kamery, protože nebyly určeny k použití pro vědecké experimenty. Další sada inženýrských kamer na vozítkách jsou takzvané Navcamy.

Vozítko Mars Exploration Rover má pod úrovní paluby umístěny dva páry kamer HazCam (jeden pár vpředu a jeden vzadu), které zajišťují sledování terénních překážek při pohybu vozítka. Právě zařízení Hazcam potvrdilo bezpečné přistání Mars Science Laboratory.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]