Havlova bouda (Krkonoše, Výrovka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Havlova bouda
Havlova bouda s Výrovkou 1933
Havlova bouda s Výrovkou 1933
Základní informace
Výstavba1930
Zánik1946
Další majiteléčeskoslovenská armáda
Poslední majitelSpráva KRNAPu[1]
Poloha
AdresaPec pod Sněžkou, ČeskoČesko Česko
PohoříKrkonoše
Nadmořská výška1360 m n. m.
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Havlova bouda (německy Havelbaude) byla horská bouda v Krkonoších v sedle mezi Luční horou a Zadní Planinou, 2,5 Km jihozápadně od Luční boudy v nadmořské výšce 1360 m. Nacházela se v těsném sousedství chaty Výrovka, se kterou byla propojena krytou chodbou. Nachází se zde významná křižovatka turistických cest z Špindlerova Mlýna do Pece pod Sněžkou, z Luční boudy na Liščí horu nebo do Vrchlabí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V letech 19211930 byla vedle chaty Výrovka za pomoci generála Františka Havla postavena Havlova bouda, která patřila Lyžařskému klubu Svazu československých důstojníků. Bouda byla s Výrovkou spojena krytou chodbou. Mezi lety 1937 a 1938 se severně od boudy nacházela úhlová stanice vojenské nákladní lanové dráhy Pec pod Sněžkou - Luční hora, po které se v kleči zachovala prohlubeň. V době 2. světové války zde hospodařila rodina Bönschů z Luční boudy, boudy byly pod německou vojenskou zprávou. Po válce boudy převzala československá armáda, která je pronajala Janu Dubnovi. Dne 17. října 1946 se pokoušel domovník rozehřát ohněm v garáži pásové vozidlo, čímž zapálil Havlovu boudu, která pak shořela. Rychlým zásahem hasičů se podařilo zachránit Výrovku, která však po pár měsících také vyhořela.[2] [3] Havlova bouda již nebyla na rozdíl od Výrovky obnovena.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zápis v katastru nemovitostí
  2. LOKVENC, Theodor. Výrovka. Krkonoše – Jizerské hory. Květen 1996, čís. 5, s. 22–23. 
  3. Když na hřebenech hořelo. S. 8–9. Redakce Miloslav Klimeš, Pavel Klimeš. Veselý výlet [PDF online]. 2007. Čís. 27, s. 8–9. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]