Hasičský záchranný sbor Dopravního podniku hl. m. Prahy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nákladní automobil LIAZ v prostoru autobusového obratiště Na Knížecí v blízkosti stanice metra Anděl

Hasičský záchranný sbor Dopravního podniku hl. m. Prahy (dříve Hasičský záchranný sbor Metro) je jednotka zřizovaná Dopravním podnikem hlavního města Prahy za účelem záchranných a hasebních prací zejména v areálech a prostorách podniků, především metra. Ve vnitřní organizační struktuře podniku je sbor označen jako oddělení 600200 – Hasičský záchranný sbor.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hasičský sbor metro byl založen dle požadavků státní správy při budování první linky metra v Praze v létě roku 1973. V roce 2005 byli hasiči metra převedeni pod bezpečnostní úsek a sloučeni s hasičskými jednotkami v autobusových garážích. Staly se tak jedinou, celopodnikovou, požární jednotkou.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V současnosti zajišťuje Hasičský sbor Dopravního podniku hl. m. Prahy technickou a požární ochranu pro všechny úseky Dopravního podniku, zejména pro jednotky provozu a správy vozidel metra, tramvají a autobusů a správ dopravní cesty. Mezi úkoly HZS patří nejen požární ochrana ale i asistence při dopravních nehodách, nakolejování vozidel, únicích ropných látek atd. V roce 2010 zaznamenali podnikoví hasiči 608 výjezdů, což je 174% nárůst za posledních 5 let. Z celkového počtu tvořily 4 % požáry, 38 % plané poplachy (např. hlášení elektronické požární signalizace) a 30 % technické zásahy.[1]

Požární stanice[editovat | editovat zdroj]

Velitelské vozidlo spadající pod požární stanici Zličín

Sbor v současné době sídli ve třech požárních stanicích.

Kačerov[editovat | editovat zdroj]

Požární stanice Kačerov se nachází v prostorách depa metra C Kačerov. Vybudována byla v roce 1975 jako první. Pokrývá oblast jihovýchodu města v rozsahu jižní části linky C (HájeFlorenc), centrální část linky A (StaroměstskáMuzeum) a centrální části linky B (Karlovo náměstíFlorenc).

Hostivař[editovat | editovat zdroj]

Požární stanice Hostivař se nachází v prostorách depa metra A Hostivař. Vybudována byla jako druhá a to v roce 1985. Jedná se o stanici centrální, kde krom výjezdových jednotek sídlí také operační dispečink. Pokrývá oblast severovýchodu města v rozsahu severní větve linky C (VltavskáLetňany), východní větve linky B (KřižíkovaČerný Most) a východní větve linky A (Náměstí MíruDepo Hostivař).

Zličín[editovat | editovat zdroj]

Požární stanice Zličín se nachází v prostorách depa metra B Zličín. Vybudována byla jako poslední a to v roce 1995. Pokrývá oblast západu města v rozsahu západní větve linky B (ZličínAnděl) a severní části linky A (Nemocnice MotolMalostranská).

Lezecké družstvo[editovat | editovat zdroj]

Lezecké družstvo HZS DP hl.m.Prahy bylo zřízeno v roce 1998 a sídlí v centrální požární stanici Hostivař. Lezci jsou cvičeni zejména na evakuaci osob z větracích šachet a výtahů pro invalidy v metru a dále pro evakuaci osob z lanové dráhy v ZOO, která je ve správě Dopravního podniku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Michal Brunner: Výjezdy Hasičského záchranného sboru podniku v roce 2010[nedostupný zdroj], Hasičský záchranný sbor Dopravního podniku hlavního města Prahy], anonymní neoficiální stránky sboru, 9. 3. 2011

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]