Harriet (želva)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Želva Harriet
Želva Harriet
Želva Harriet
Základní informace
Druhželva sloní
Pohlavísamice
Narození1830
Santa Cruz
Úmrtí23. června 2006 (ve věku 175–176 let)
Australia Zoo
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Želva Harriet (cca 183023. června 2006) byla samice želvy sloní (Geochelone nigra), podle Guinnessovy knihy rekordů nejstarší želva světa.[zdroj⁠?]

Z historických dokumentů se zdá být pravděpodobné, že Harriet v roce 1835 sebral jako pětileté mládě na Galapágách vědec Charles Darwin v rámci svého výzkumu evoluce. Fakt, že Harriet patřila k endemickému poddruhu, jenž se vyskytuje na ostrově, který Darwin nenavštívil, bývá vysvětlován tím, že byla zřejmě již dříve odchycena trestanci, žijícími na jednom z navštívených ostrovů, a těm později odebrána Darwinem.[zdroj?] Želva byla nejprve převezena do Anglie, později ji John Wickham převezl do Austrálie. V roce 1870 se želva objevuje v brisbaneské zoo, ale podrobnosti nejsou známy, neboť záznamy byly v roce 1893 zničeny povodní.

Od roku 1987 žila Harriet v soukromé zoo severně od Brisbane a těšila se dobrému zdraví. Podle návštěvníků ZOO i jejích ošetřovatelů byla velmi přátelská a měla velmi ráda kontakt s lidmi, např. když ji poplácavali po krunýři. Uhynula 23. června 2006 na selhání srdce ve věku 176 let.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]