Haraska

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Haraska
Haraska v Morkůvkách
Haraska v Morkůvkách
Základní informace
Délka toku15,5 km
Plocha povodí51 km²
Průměrný průtok0,07 m³/s
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí4-17-01-0370
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Jihomoravský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Morava, Dyje, Trkmanka, Spálený potok
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Haraska je potok v okresu Břeclav, který protéká Boleradickým údolím. Délka toku je 15,5 km.[1] Plocha povodí měří 51 km².[2]

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Potok Haraska pramení u Šitbořic, hlavní pramen stéká z Šitbořických nových hor na východ k osadě Martinice, odkud teče na jih. Ještě před Martinicí se ve zdejším rybníce spojuje s dalšími dvěma potůčky. Pod Divákami do ní ústí zprava Divácký potok. Haraska dále protéká obcemi Boleradice, Morkůvky a Brumovice. Před Boleradicemi, ve kterých se stáčí opět na východ, napájí Boleradický rybník. Na dolním konci Boleradic – u tamějšího mlýna – míjí plochu pro sportovní létající zařízení. U Morkůvek se poblíž břehů říčky nachází postupně hřiště a zdejší koupaliště. Nakonec za Brumovicemi těsně míjí zdejší rybník zvaný Balaton a poté se vlévá do Spáleného potoka na jeho 0,86 říčním kilometru.

Vodohospodářství[editovat | editovat zdroj]

Koryto toku je převážně zemní, uměle vybudováno a napřímené podle možností terénu. Šířka dna dosahuje v horní části toku 0,5 m, před Boleradickým rybníkem 2-3 m a v místě, kde opouští oblast Divácké vrchoviny, dosahuje 3 metrů. Koryto je pravidelně čištěno, protože se v celé délce intenzivně zanáší a zarůstá vegetací. Je to způsobeno splachy z přilehlých zemědělských pozemků, ohrožovaných značnou vodní erozí jejich terénu. Koryto není zpevněno s výjimkou úseku u mostků, vyústění kanalizace nebo na soutocích s přítoky. Břehy toku jsou většinou bez doprovodné stromové zeleně. Svahy koryta jsou zarostlé travními porosty a ruderálními bylinami, případně mokřadními bylinami. Voda toku vykazuje pod a nad Boleradickým rybníkem střední znečištění, v horní části toku se jedná o čistou vodu.[3]

Správcem toku je Povodí Moravy, s.p. – závod Dyje.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HYDROEKOLOGICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM VÚV TGM – Haraska [online]. [cit. 2017-02-18]. Dostupné online. 
  2. Hydrologický seznam podrobného členění povodí vodních toků ČR [online]. [cit. 2017-02-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-05. 
  3. BEDNAŘÍK, J.: Krajina Divácké vrchoviny se zaměřením na geomorfologické a krajinotvorné procesy, diplomová práce, Olomouc, 2001.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]