Haida (Krkonoše)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Haida
Vrchol995 m n. m.
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříKrkonoše / Krkonošské rozsochy / Růžohorská hornatina / Růžohorská rozsocha[1]
Souřadnice
Haida
Haida
PovodíMalá Úpa
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Haida (německy Haide) je vrchol v České republice ležící ve východních Krkonoších.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Haida se nachází na území obce Malá Úpa ve vzdálenosti asi 4,5 km východně od nejvyšší hory Krkonoš Sněžky. Tvoří zakončení krátké rozsochy vybíhající jižním směrem z Lesního hřebenu. Pouze na severu přechází plochý vrchol v ploché nehluboké sedlo, ostatní svahy jsou prudké s výrazným převýšením. Přes výšku bez mála 1000 metrů je ale Haida poněkud utopena mezi mnohem vyššími okolními vrcholy. Vrchol se nachází na území Krkonošského národního parku.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Haida spadá do povodí Malé Úpy, která jí z východu obtéká. V severním svahu se nachází radioaktivní pramen svatého Vojtěcha[2].

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Celý povrch hory býval pokryt smrkovou hospodářkou monokulturou, která byla ve vrcholové partii a z velké části i na svazích vykácena. Takto vzniklé holiny zvolna zarůstají. Luční enklávy na svazích nejsou z hlediska rozlohy významné. Pouze zde se nacházejí též nacházejí ojedinělé stavby v podobě horských chalup.

Komunikace[editovat | editovat zdroj]

Masív Haidy je obsluhován pouze lesními cestami různé kvality, z nichž nejdůležitější přichází na západní okraj vrcholové plošiny se severozápadu od silnice II/252 z prostoru Žacléřských Bud. Z ní odbočuje lesní cesta směřující západním směrem téměř k samotnému vrcholu. Turistické trasy nejsou prostorem Haidy vedeny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Břetislav Balatka, Jan Kalvoda - Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartogarfie Praha, 2006, ISBN 80-7011-913-6)
  2. Pramen svatého Vojtěcha na stránkách estudánky.eu

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]