Haibane renmei

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Haibane renmei
Původní název灰羽連盟
Země původuJaponskoJaponsko Japonsko
Jazykjaponština
Délka13×24 minut
Žánrydrama, fantasy,
psychologický
Námět a scénářJošitoši ABe
RežieTomokazu Tokoro
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleRjó Hirojaši
Džunko Noda
ProdukceJasujaki Ueda
(RADIX)
HudbaKó Ótani
KameraRADIX Digital
a další
StřihMasahiro Gotó
Výroba a distribuce
Premiéra2002
Produkční společnostRadix
DistribucePioneer LDC
Geneon Entertaniment (US)
Haibane renmei na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Haibane renmei (灰羽連盟, Federace šedokřídlých) je několik dódžinši (japonských komiksůmanga“ vydaných vlastním nákladem) napsaných a ilustrovaných výtvarníkem Jošitoši ABe. Je to také název anime seriálu od stejného autora na námět těchto knížek. Obojí sleduje události kolem dívky jménem Rakka, nově příchozí haibane (šedokřídlá, bytost s andělským zjevem), která se narodí z kokonu do Starého domova, starého sídla, které sdílí s několika dalšími šedokřídlými. Rakka, která nemá na svůj předchozí život stejně jako jiní šedokřídlí žádné vědomé vzpomínky, postupně objevuje a hledá svoji roli v malém světě kolem městečka Guri, ohrazeném zdí a zcela izolovaným od okolního světa, kde žijí společně šedokřídlí a obyčejní lidé.

Manga (komiksová podoba), která je čistě dílem Jošitoši ABeho, byla vydána jako první, příběh je však velmi podobný jako v seriálu; navazuje na ni několik dalších (v zásadě výtvarných) knížek s touto tematikou.

Anime (seriál) režíroval Tomokazu Tokoro a produkoval Jasujuki Ueda ze studia RADIX, Jošitoši ABe se však na něm také výrazně podílel (scénářem i po výtvarné stránce). Seriál o třinácti dílech po 23 minutách byl vytvořen a vysílán na Fuji Television v druhé polovině roku 2002 – prvních pět dílů odděleně, zbylých osm ve formě dvojdílů. Posléze byl vytvořen anglický dabing a série byla vydána na DVD. Seriál si rychle získal neobyčejně oddanou skupinu fanoušků a dodnes pravidelně získává velmi vysoká hodnocení. Ceněna je nejen výtvarná stránka a soundtrack, ale i hluboký příběh a myšlenkové poselství; někteří mu však vytýkají zejména v první půlce příliš rozvláčný děj a nedostatek akce.

Dílo je kromě svého japonského názvu známo také pod oficiálním autorem schváleným anglickým názvem Charcoal Feather Federation. V češtině nebyla zatím manga ani anime oficiálně vydána a nejčastěji se používá japonský název Haibane Renmei. Dosud jediný český překlad titulků, pořízený překladovou skupinou Jurinoki, používá také přímočarý překlad Federace šedokřídlých.

Přehled dílů[editovat | editovat zdroj]

  1. Kokon – Sen o pádu z nebe – Starý domov (繭・空を落ちる夢・オールドホーム)
  2. Tóga – Město a zeď – Federace šedokřídlých (街と壁・トーガ・灰羽連盟)
  3. Chrám – Kázání – Palačinky (寺院・話師・パンケーキ)
  4. Odpadkový den – Hodinová věž – Ptáci přelétající přes Zeď (ゴミの日・時計塔・壁を越える鳥)
  5. Knihovna – Opuštěná továrna – Začátek světa (図書館・廃工場・世界のはじまり)
  6. Konec léta – Déšť – Ztráta (夏の終わり・雨・喪失)
  7. Poskvrna – Nemoc – Příchod zimy (傷痕・病・冬の到来)
  8. Ptáci (鳥)
  9. Studna – Znovuzrození – Hádanka (井戸・再生・謎掛け)
  10. Kuramori – Šedokřídlí z Opuštěné továrny – Raččina práce (クラモリ・廃工場の灰羽達・ラッカの仕事)
  11. Odloučení – Temnota duše – Nenahraditelné věci (別離・心の闇・かげがえのないもの)
  12. Zvonky z ořechů – Oslavy Nového roku – Usmíření (鈴の実・過ぎ越しの祭り・融和)
  13. Rekiin svět – Modlitba – Epilog ( レキの世界・祈り・終章)

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Rjó Hirojaši Rakka
Džunko Noda Reki
Akiko Jadžima
Kazusa Murai Nemu
Eri Mijadžima Kana
Fumiko Orikasa Hikari
Tamio Oki Waši
Čihiro Suzuki Hjóko
Manabi Mizuno Midori
Níže následují některé bližší informace o prostředí příběhu a počátečním ději, nebudou však prozrazeny informace důležité pro stěžejní zápletku a rozuzlení. Přesto zvažte, zda chcete pokračovat ve čtení, neviděli-li jste alespoň prvních několik dílů.

Postavy[editovat | editovat zdroj]

Každý šedokřídlý dostal jméno podle snu, který se mu zdál v kokonu.

Starý domov[editovat | editovat zdroj]

  • Rakka (ラッカ (落下) „Padající“): Jako nováček ve Starém domově Rakka postupně hledá sama sebe a snaží se rozvzpomenout na svoji minulost. Získá si mnoho přátel, její nejbližší přítelkyní je však Reki.
  • Reki (レキ (礫) „Oblázek“): Vždy vlídná a usměvavá Reki – jedna z nejstarších šedokřídlých ve Starém domově – je ve skrytu duše sužována svojí minulostí a sny. Reki se ve Starém domově stará o malé šedokřídlé (děti) a sama je šedokřídlou již sedmým rokem.
  • (クウ (空) „Vzduch“): Kuu je nejmladší ze „starších“ šedokřídlých – skoro ještě dítě – a teprve hledá svoji identitu a vnitřní rovnováhu. Pracuje v kavárně a rychle se spřátelí s Rakkou.
  • Nemu (ネム (眠) „Spánek“): Nejstarší šedokřídlá ve Starém domově, Nemu, je dobře známá tím, že si ráda přispí. Pracuje v knihovně a je šedokřídlou už devět let.
  • Kana (カナ (河魚) „Říční ryba“): Pracuje v hodinové věži na náměstí, má ráda stroje a vše mechanické.
  • Hikari (ヒカリ (光) „Světlo“): Vážná, ovšem občas nezbedná šedokřídlá Hikari pracuje v pekárně.

Opuštěná továrna[editovat | editovat zdroj]

  • Hjóko (ヒョウコ (氷湖) „Ledové jezero“): Vůdce druhé skupiny šedokřídlých, která žije v Opuštěné továrně.
  • Midori (ミドリ „Zelená“): Další obyvatelka Opuštěné továrny, která sehrála důležitou úlohu v Rečině minulosti.

Ostatní postavy[editovat | editovat zdroj]

  • Kuramori (クラモリ „Temný les“): Kuramori byla „hlavou“ Starého domova ještě v době, kdy se z kokonu narodila Reki a Nemu. Její vztah s Reki odráží vztah Reki a Rakky.
  • Waši (ワシ (話師) „Ctihodný mluvčí“): Waši (pouze titul, skutečné jméno není známé) je představený Federace šedokřídlých, která pomáhá šedokřídlým v nouzi a stará se o soužití šedokřídlých a lidí.

Svět Haibane renmei[editovat | editovat zdroj]

Guri[editovat | editovat zdroj]

Guri (v anglickém dabingu Glie) je odhadem několikatisícové město, v jehož okolí obehnaném zdí šedokřídlí žijí a nemohou jej opustit. Kromě poměrně malého počtu šedokřídlých (v řádu nejvýše desítek) ve městě žije velké množství lidí; přestože je tedy určeno primárně pro šedokřídlé a má jim pomáhat, žije z velké části vlastním životem. Styk s okolním světem zabezpečují Tógové a Federace šedokřídlých, která také zabezpečuje šedokřídlým práci ve městě.

Guri je obehnáno vysokou zdí, přes kterou se nemůže dostat nikdo kromě ptáků; ve zdi je jediná brána, kterou stráží Federace a Tógové. Šedokřídlí jí mají zakázáno projít, zatímco lidští obyvatelé mohou město opustit, mají však zakázáno se opět vrátit. Branou mohou oběma směry procházet pouze Tógové. Zdi je zakázáno se dotýkat.

Šedokřídlí[editovat | editovat zdroj]

Šedokřídlí (haibane) jsou bytosti s lidským vzhledem, ovšem podobně jako andělé mají křídla a svatozáře. Jejich křídla jsou však krátká, nelze je použít k létání a mají šedou barvu. Jejich svatozáře ková Federace šedokřídlých, mohou je však zřejmě nosit pouze samotní šedokřídlí.

Šedokřídlí si během několika měsíců po svém příchodu musejí najít práci; nedostávají plat, ale poukázky na jídlo, obnošené šatstvo a další věci. Práci a poukázky jim zprostředkovává Federace šedokřídlích. Někteří šedokřídlí pracují přímo ve Starém domově a starají se o děti, nebo mohou pracovat přímo pro Federaci.

Federace šedokřídlých[editovat | editovat zdroj]

Federace šedokřídlých (podle které se jmenuje i celé dílo) je organizace, která má na starosti soužití mezi šedokřidlými a lidskými obyvateli. Zabezpečuje šedokřídlým zaměstnání a platí jim v podobě poukázek, proplácí lidem poukázky a zřejmě také zabezpečuje přísun zboží z vnějšího světa do Guri. Řeší také případné problémy šedokřídlých.

V jejím čele pravděpodobně stojí Waši (který je každopádně jejím mluvčím) a její středisko je ve Chrámu, pravděpodobně poblíž Zdi. S jinými pracovníky Federace se však divák či čtenář téměř nesetká a pravděpodobně jich je jen velmi málo, nepočítáme-li Tógy – podle obecně rozšířeného mínění však Tógové přímo členy Federace nejsou.

Tógové[editovat | editovat zdroj]

Tógové jsou tajemné postavy v kápích se zahalenými obličeji, které mají zakázáno s kýmkoliv mluvit. Zabezpečují kontakt Guri s okolním světem (zejména přísun zboží). Je sporné, zda jsou přímo součástí Federace či s ní jen spolupracují, v současnosti však je mezi komunitou dávána přednost druhému názoru, je poukazováno na odlišné vzhledové znaky příslušníků Federace a Tógů.

Soundtrack[editovat | editovat zdroj]

Hanenone

  1. Refrain of Memory (4:07)
  2. Free Bird (2:31)
  3. Toga (2:49)
  4. Breath of a germ (2:21)
  5. Starting of the world (2:04)
  6. A little plate's Rondo (2:17)
  7. Silent Wonderland ~REM sleep~ (2:24)
  8. Song of Dream, Worlds of Bubble (2:14)
  9. Rustle (2:51)
  10. Shadow of Sorrow (2:24)
  11. Blight (3:12)
  12. Wondering (4:01)
  13. Fading (2:34)
  14. Ripples by the drop (2:08)
  15. Someday, Lasting, Serenade (2:14)
  16. LOVE WILL LIGHT THE WAY (5:15)
  17. Ethereal Remains (2:23)
  18. Ailes Grises (2:44)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]