HNoMY Norge

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
HNoMY Norge
HNoMY Norge během návštěvy Stockholmu v září 2005
HNoMY Norge během návštěvy Stockholmu v září 2005
Základní údaje
Typkrálovská jachta
Objednána1936
StavitelCamper & Nicholsons Ltd, Gosport, Anglie
Spuštěna na vodu11. únor 1937
Technická data
Výtlak1 628 tun
Délka80.6 m
Šířka11.6 m
Ponor4.7 m
Pohon2 × Bergen diesel (instalováno v roce 1982), 2 × hřídel
1 760 hp (1 312 kW)
Rychlost17 uzlů (31 km/h)
Dosah6 500 námořních mil (12 000 km)
Posádka54 (18 důstojníku, 36 mužů) v létě, 20 během zimy

HNoMY Norge (v norštině, KS nebo K / S Norge)[1] je královská jachta Norska a jedna ze tří zbývajících činných královských jachet v Evropě[2]. Jméno lodi Norge je norský název pro Norsko.

Královská jachta Norge byla dar norských občanů králi Haakonu VII. v roce 1947. Jachta je majetkem krále, ale udržovaná a obsluhovaná Norským královským námořnictvem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původně byla jachta postavena v roce 1937 jako Philante[3] pro podnikatele sira Thomase Sopwithe. Co by jedna z největších lodí tohoto typu byla v roce 1939 zabavena Royal Navy a sloužila během druhé světové války jako eskortní plavidlo v konvojích přes Atlantik.

V červenci 1947 loď zakoupilo Norsko a přestavělo ji do podoby královské jachty jako dar králi k jeho 75. narozeninám. Přestavba byla dokončena v roce 1948 a král Haakon nakonec dostal svoji královskou jachtu, která byla pojmenována Norge[4].

Král Haakon často používal Norge pro cestování v Norsku i do zahraničí.

Král Olaf V. převzal Norge po smrti svého otce v roce 1957 a byl přijat desetiletý plán na vylepšení trupu a technického vybavení. Král následoval tradici zavedenou králem Haakonem v užívání Norge při oficiálních i soukromých událostech.

Během oprav v loděnici Horten 7. března 1985 vypukl na Norge požár, který trval celý den a zničil většinu lodi. Zachoval se jen trup a motory. Král Olav se rozhodl loď přestavět v loděnici Horten a o rok později byl opět schopen převzít Norge s vyšší úrovní bezpečnosti a lepším technickým vybavením než před požárem.

Když král Olav v roce 1991 zemřel, převzal Norge král Harald V.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku HNoMY Norge na anglické Wikipedii.

  1. Předpona HNoMY znamená jachta Jeho/Jejího norského Veličenstva ((anglicky) His/Her Norwegian Majesty's Yacht) zatím co norské označení KS nebo K/S znamená královská loď ((norsky) Kongeskipet).
  2. Další královské jachty jsou dánská Dannebrog a holandská De Groene Draeck
  3. Jméno vzniklo jako složenina jmen vlastníkovy ženy 'Phil' (zkráceno z Phyllis), 'an' z anglického "a" (and) a 't' z Thomas, doplněné o koncové 'e'
  4. Když se král, co by ještě dánský princ Carl ujímal vlády ve znovuobnoveném Norském království, byla mu přislíbena královská jachta. Ovšem tehdejší ekonomická situace neumožňovaly slib naplnit.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]